Antigeenitestillä koronatartunnan saaneet voi tunnistaa nopeasti

Julkaisuajankohta 24.11.2020

Koronavirustartunta voidaan todeta nukleiinihappotestillä (PCR) tai antigeeniosoitustestillä. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) suosittelee antigeenitestausta tilanteissa, joissa tulos on hyvä saada erityisen nopeasti.

”Paikallisessa epidemiassa tartunnan saaneiden nopea tunnistaminen antigeenitestillä nopeuttaa myös tartunnan jäljittämistä ja tartuntaketjujen pysäyttämistä”, sanoo THL:n asiantuntija Niina Ikonen.

ECDC:n suosituksen mukaan antigeenitestiä voidaan käyttää koronatartuntojen varhaiseen tunnistamiseen myös tilanteissa, joissa PCR-testauskapasiteettia ei ole helposti saatavilla, tai jos näytteen kuljetus laboratorioon vie aikaa pitkän matkan takia. Antigeenitestit ovat useimmiten pikaPCR-testejä edullisempia.

Antigeenitestin tulos tulee varmentaa PCR-testillä testin käyttöönottovaiheessa

PCR-testissä hengitystie-eritteen näytteestä osoitetaan viruksen perimää. Antigeenitestissä näytteestä tutkitaan puolestaan viruksen rakenneproteiineja eli antigeenejä.

Antigeenitesti tunnistaa parhaiten tartunnat, kun oireiden alkamisesta on korkeintaan 5 päivää. Virusmäärät ovat suurimmillaan oireiden alussa.

Epidemiologisissa tilanteissa, joissa koronatartuntojen määrä on suuri ja testien positiivisuusaste on oletettavasti yli 10 prosenttia, voidaan antigeenitestien käyttöä harkita myös oireettomien henkilöiden testaamiseen. Oireettomien, altistuneiden henkilöiden testaaminen antigeenitestillä tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti, viimeistään 7 päivän sisällä altistuksesta.

Negatiiviset testitulokset tulee varmistaa PCR-testillä erityisesti, jos potilaalla on koronaan viittaavia oireita.

Antigeenitestin tulos tulee varmentaa PCR-testillä testin käyttöönottovaiheessa. 

Antigeenitestien herkkyydessä on eroja

Tällä hetkellä kaupallisesti on saatavilla useita erilaisia antigeenitestejä, mutta niiden suorituskyvyissä on eroja. Antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin PCR-testit. Tällöin väärät negatiiviset tulokset ovat yleisempiä, eikä kaikkia tartunnan saaneita välttämättä tunnisteta, erityisesti jos koronatartuntoja esiintyy vähän. Myös väärien positiivisten tulosten mahdollisuus on syytä pitää mielessä.

Kliinisen mikrobiologian laboratoriot valitsevat käyttämänsä testausmenetelmät harkintansa mukaan. Koronavirusdiagnostiikka, kuten muukin kliinisen mikrobiologian laboratoriotoiminta, on luvanvaraista. Uuden tutkimusnimikkeen, kuten koronavirusantigeenitesti, käyttöönotto vaatii luvan aluehallintovirastolta, ja tutkimuksen saa aloittaa vasta kun hakemus on hyväksytty. 

Lisätiedot

ECDC: Options for the use of rapid antigen tests for COVID-19 in the EU/EEA and the UK

Yhteystiedot

Niina Ikonen
erityisasiantuntija
THL
puh. 029 524 8413
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi