Oireinen lapsi tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on uusi hengitystieinfektio tai on syytä epäillä korona-altistumista

Julkaisuajankohta 20.8.2020

Lapsi hiekkalaatikolla.

Pienet lapset sairastavat tyypillisesti useita hengitystieinfektiota vuodessa, ja heillä voi olla flunssakaudella pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua. Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

Jos lapsi sairastuu selkeästi uuteen infektioon, tai jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa, esimerkiksi altistumistilanteen jälkeen, hänet tulee viedä testattavaksi.

Nykytiedon mukaan pikkulapset sairastavat koronan aikuisia lieväoireisemmin ja he myös tartuttavat virusta eteenpäin heikommin kuin muut. Lapsilla on myös todettu koronatartuntoja vähemmän kuin työikäisillä aikuisilla.

”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö lapset voisi saada koronavirusta ja tartuttaa sitä myös eteenpäin, joten tautia täytyy tutkia myös heiltä”, sanoo asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

”Moni perhe on myös aidosti huolissaan, että lapsi on saanut tartunnan, ja haluaa siksi testin”, hän jatkaa.

Päiväkoti ei voi vaatia testitodistusta

Tartuntatauteja koskeva yleisohje on, että sairaana ei mennä kouluun tai töihin, eikä sairasta lasta viedä päivähoitoon. Kun oireilu on selvästi vähenemässä, lapsi voi mennä päiväkotiin tai kouluun, vaikka oireet eivät olisi kokonaan loppuneet. 

Jos koronatesti on otettu ja oireet jatkuvat, ei ennen testituloksen valmistumista tulisi mennä kouluun tai päiväkotiin. 

”Jos lapsi saa testiajan vasta usean päivän päähän ja oireet ehtivät kokonaan loppua ennen sitä, testiin ei tarvitse mennä. Oireeton lapsi voi palata normaalisti päiväkotiin tai kouluun”, Sarvikivi sanoo.

Päiväkodilla tai koululla ei ole oikeutta vaatia nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto päiväkotiin tai kouluun palaamiselle. Koronatestauksessa on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta samalla tavoin kuin minkä tahansa muun potilastiedon kohdalla. 

Testaamista sujuvoitettava

Kaikkien hengitystieinfektioiden määrä lisääntyy syksyisin, ja koronavirustaudin oireiden erottaminen muista infektioista on mahdotonta ilman testausta. 

”Koronatestien kysyntä kasvaa edelleen syksyä ja talvea kohti, ja siihen on varauduttava lisäämällä testikapasiteettia ja sujuvoittamalla näytteenottoa”, Sarvikivi sanoo.

Koronatestauksesta vastaavat kunnat ja sairaanhoitopiirit. Hallituksen linjaus on, että kaikki, joilla on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita, testataan. 

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi 19.8.2020 koronaviruksen testausstrategian päivityksestä. Päivitetyn strategian mukaan tavoitteena on, että testiin pääsee yhdessä vuorokaudessa ja testitulos tulee yhdessä vuorokaudessa.

Linkit:

Koronaviruksen testausta nopeutetaan ja tehostetaan syksyn aikana – tavoitteena on päästä testiin vuorokaudessa
STM

Lapset ja koronavirus
THL

Ajankohtaista koronaviruksesta
THL

Lisätiedot:

Emmi Sarvikivi
asiantuntijalääkäri
THL
puh. 029 524 7105
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi