Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin – ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset aikuiset

Julkaisuajankohta 22.1.2020

Pikkulasten vanhempien tuloksia elämänlaadusta ja tyytyväisyydestä.

Suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin. He ovat tyytyväisempiä perhe-elämäänsä ja saavutuksiinsa elämässä kuin muut samanikäiset aikuiset. He myös elävät osin terveellisemmin kuin muut aikuiset. Tulokset selviävät laajasta FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta, josta julkaistaan nyt tuloksia pikkulasten vanhemmista (perheessä ainakin yksi alle 7-vuotias lapsi).

Syntyvyys on laskenut Suomessa huomattavasti vuodesta 2011 alkaen. Vuonna 2018 se oli alhaisempi kuin koskaan: tuolloin syntyi 1,41 lasta naista kohti.

”Syntyvyyden laskusta ja sen syistä on keskusteltu paljon. Mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta. Tämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että suurin osa pikkulasten vanhemmista voi hyvin”, kertoo erikoistutkija Annamari Lundqvist.

Pikkulasten vanhemmista lähes 90 prosenttia kokee elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Pikkulasten äideistä tyytyväisiä perhe-elämäänsä on 84 prosenttia (muista naisista 76 prosenttia) ja isistä 87 prosenttia (muista miehistä 78 prosenttia). Pikkulasten äideistä tyytyväisiä saavutuksiinsa elämässä on 82 prosenttia (muista naisista 69 prosenttia) ja isistä 78 prosenttia (muista miehistä 58 prosenttia). 

Pikkulasten vanhemmat ovat yhtä tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa kuin muut aikuiset. Pikkulasten äideistä 43 prosenttia ja isistä 52 prosenttia on tyytyväisiä taloudelliseen tilanteeseensa. 

Psyykkistä kuormittuneisuutta kokee 6 prosenttia pienten lasten äideistä ja 7 prosenttia isistä. Masennusoireita esiintyy 12 prosentilla äideistä ja 6 prosentilla isistä.

Runsas alkoholin juominen harvinaisempaa ja vapaa-ajan ruutuaika vähäisempää kuin muilla aikuisilla 

Pikkulasten vanhemmat elävät osin terveellisemmin kuin muut samanikäiset aikuiset. He juovat harvemmin yli kuusi alkoholiannosta kerralla ja istuvat ruudun ääressä vapaa-ajallaan vähemmän kuin muut aikuiset. Esimerkiksi vain 14 prosenttia vanhemmista ilmoittaa istuvansa vapaa-ajallaan ruudun ääressä enemmän kuin kolme tuntia päivässä, mutta muista naisista näin ilmoittaa 24 prosenttia ja miehistä 36 prosenttia.

Pikkulasten vanhemmat kokevat nukkuvansa riittävästi harvemmin kuin muut aikuiset. Pikkulasten äideistä 64 prosenttia ja isistä 67 prosenttia kokee nukkuvansa riittävästi, kun muista naisista näin kokee 76 ja miehistä 77 prosenttia. 

Joka kymmenes pikkulapsen vanhempi tupakoi päivittäin. Myös kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on selvästi suosituksia vähäisempää. 

Tukea riittävään unen saantiin ja psyykkiseen hyvinvointiin 

Vaikka pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja elävät monella tavalla terveellisemmin kuin muut aikuiset, neuvoloiden täytyy yhä tarjota kokonaisvaltaista ja terveyttä edistävää elintapaohjausta. Vanhempien terveyttä ja hyvinvointia tukeviin elintapoihin, erityisesti riittävään unen saantiin ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen, on vastedeskin kiinnitettävä huomiota. 

”Neuvola tavoittaa lähes kaikki lapsiperheet. Säännölliset terveystarkastukset edistävät perheiden ongelmien varhaista tunnistamista, arjen tukemista sekä tavoitteellista terveysneuvontaa, joka perustuu kunkin perheen voimavaroihin. On turvattava laadukkaan työn edellytykset, kuten suositusten mukaiset henkilöstöresurssit ja riittävän pitkä vastaanottoaika perheen asioiden käsittelyyn”, sanoo tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen

Lähde

Haapala E, Hakulinen T, Mäntymaa P, Peltomäki H, Jääskeläinen T, Lundqvist A. (2020) Valtaosa pikkulasten vanhemmista voi hyvin – Tuloksia FinTerveys 2017 -tutkimuksesta. Tutkimuksesta tiiviisti 1/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki

Infograafeja tutkimuksen tuloksista (pdf 10 Mt)

Lisätietoja

Annamari Lundqvist
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7283
[email protected] 

Tuovi Hakulinen
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 7109
[email protected]
Twitter: @HakulinenTuovi

FinTerveys-tutkimus 

Lapset, nuoret ja perheet Mielenterveys Pääsivusto pääuutinen - thlfi tutkimusohjelma3hyte - thlfi