THL suosittaa, että Isosta-Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen keskeytystä jatketaan

Julkaisuajankohta 31.12.2020

Suomen Covid-19 epidemiatilanne on tällä hetkellä vakava ja tehokkaat rajoitus- ja torjuntatoimenpiteet ovat tarpeellisia. Uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uuden epidemiauhan, jonka leviämistä Suomeen tulisi tehokkaasti torjua. THL on yhdessä eri toimijoiden kanssa käynnistänyt useita toimenpiteitä, joilla pyritään tunnistamaan kaikki Iso-Britanniasta Suomeen saapuvat matkustajat sekä ohjaamaan heidät koronavirustestaukseen ja karanteeniin. 

Koska uuden virusmuunnoksen epidemiologiaa, leviämisen laajuutta ja tarvittavia torjuntatoimenpiteitä ei vielä tunneta riittävästi, THL katsoo, että on välttämätöntä ja epidemiauhkaan nähden oikeasuhtaista, että Iso-Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen keskeytystä jatketaan 4.1.2021 jälkeen vähintään viikon ajan.

Suomessa on todettu 31.12.2020 mennessä kaksi uuden virusmuunnoksen aiheuttamaa tautitapausta Iso-Britanniasta Suomeen saapuneella matkustajalla. Myös Etelä-Afrikasta Suomeen saapuneella matkustajalla on todettu hieman eri tyyppinen virusmuunnos, joka sekin voi levitä aiempaa nopeammin.  Vastaavia matkustukseen liittyviä tautitapauksia on todettu useissa eri maissa.

Useat maat ovat rajoittaneet matkustusta ja matkustajalentoliikennettä maihin, joissa virusmuunnoksia on esiintynyt laajasti.

Päätöksen lentojen  keskeyttämisestä tekee liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Lisätietoja Traficomin verkkosivuilta.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti tilannetta arvioidaan jatkuvasti, kun uutta tutkimustietoa virusmuunnoksen aiheuttamasta epidemiauhasta saadaan.

Lisätietoja:

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi