THL suosittelee joulun viettoa pienessä porukassa koronariskin vähentämiseksi

Julkaisuajankohta 9.12.2020

juhli joulua turvallisesti

THL suosittelee, että ihmiset viettäisivät joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa. 

Esimerkiksi sukulaisvierailuja kannattaa tehdä vain, jos se on välttämätöntä. Jos joulun aikana aikoo kuitenkin tavata muita kuin läheisimpiä ihmisiä, etenkin jos aikoo tavata ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia, tapaamisen turvallisuutta voi lisätä monin tavoin. 

Jos vierailee hoivakodissa tai tuetun asumisen yksikössä asuvan riskiryhmään kuuluvan läheisen luona, on tärkeää noudattaa tarkkaan henkilökunnan ohjeita.  

Omaa tartuntariskiä voi puolestaan pienentää välttämällä sosiaalisia kontakteja ennen pyhiä. 

THL ei ole kuitenkaan laatinut yleistä, virallista suositusta omaehtoisen karanteenin pitämisestä ennen joulua.

”Sosiaalisten kontaktien välttäminen vähentää riskiä saada koronavirustartunta ja riskiä siitä, että levittää virusta eteenpäin. Jokaisen kannattaa miettiä, mitä kontaktien välttäminen tarkoittaa omassa arjessa”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen

Ensisijaista on muistaa pyhinä samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeintä on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja yrittää huolehtia turvaväleistä. Lisäksi voi käyttää kasvomaskia. 

Tärkeää olisi myös juhlapyhinä hakeutua testiin lievienkin koronavirukseen sopivien oireiden kanssa ja muuten pysytellä oireisena kotona.

Juhlapyhien viettämisestä kannattaa keskustella läheisten kanssa etukäteen ja sopia yhdessä, miten juhlaa voidaan viettää niin, että se on mahdollisimman turvallista kaikille.

Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia – listasimme vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon (tiedote 2.12.)

Vierailut pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana

Lisätiedot:

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
taneli.puumalainen(at)thl.fi
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi