PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus

PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus

Maanantai 4.11.2024 klo 13.00 –  15.00

Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman konsortiot

Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelmassa on tutkittu vuosina 2021–2024 pandemiakriisiä ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia. Ohjelmassa on luotu tutkimukseen perustuvia ratkaisuja ja monitieteistä asiantuntijuutta kriisien aiheuttamien yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen.

Tervetuloa PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuuteen 4.11.2024 klo 13–15 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4), myös verkossa.

Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelmassa on tutkittu vuosina 2021–2024 pandemiakriisiä ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia. Ohjelmassa on luotu tutkimukseen perustuvia ratkaisuja ja monitieteistä asiantuntijuutta kriisien aiheuttamien yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseen. 

Päätöstilaisuudessa keskustellaan kriisien vaikutuksista demokratiaan ja päätöksentekoon sekä sitä, miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa. Tilaisuudessa julkaistaan ohjelman tuloksia ja suosituksia yhteenkokoava White paper Koronapandemian opit: Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa.

Keskustelut juontaa toimittaja Jari Hanska. Tilaisuus lähetetään myös suorana verkossa.

Seuraa tilaisuutta

Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 25.10.2024. 

 

Ilmoittaudu


Ohjelma

12.00–13.00 Lounas ilmoittautuneille (Tiedekulma Café)

13.00–13.10 Alkusanat ja White paperin julkaisu

13.10–14.05 Paneelikeskustelu I: Miten kriisit muokkaavat demokratiaa, hallinnon toimivuutta ja päätöksentekotapoja?
Koronapandemia oli syvällinen haaste demokratioille. Myös Suomessa pandemia-aika heikensi päätöksenteon avoimuutta ja kavensi väestön mahdollisuuksia osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Paneelissa keskustellaan ohjelman tutkimukseen pohjautuen siitä, miten kansalaisen osallistuminen ja päätöksenteon avoimuus turvataan tulevissa kriisitilanteissa sekä miten demokraattisia instituutioita ja toimintatapoja kriiseissä tulisi kehittää kansalaisten luottamuksen vahvistamiseksi.

Alustukset: professori Johanna Rainio-Niemi (Helsingin yliopisto): Kohti demokraattisesti kestävää kriisien hallintaa? Havaintoja ja oppeja historiasta; professori Harri Jalonen (Vaasan yliopisto): Näyttöperustaista politiikkaa vai politiikkaperustaista näyttöä - tiedonmuodostuksen paradoksit terveyskriisissä.

Panelistit: professori Henri Vogt (Turun yliopisto), yliopistotutkija Johanna Vuorelma (Helsingin yliopisto) osastopäällikkö Johanna Suurpää (oikeusministeriö), neuvotteleva virkamies Jouni Varanka (valtioneuvoston kanslia).

14.05–15.00 Paneelikeskustelu II: Miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa?
2000-luvun suurimman terveyskriisin, koronapandemian, yhteiskunnalliset vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Siinä nivoutui yhteen lukuisia erilaisia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, jotka yhdessä vaikuttavat yhteiskuntaamme laajamittaisesti ja pitkäkestoisesti. Paneeli käsittelee tutkimusohjelman oppeihin ja suosituksiin pohjaten sitä, miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa. 

Alustukset: johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) (otsikko ilmoitetaan myöhemmin); tutkimusryhmän johtaja Emilia Rönkkö (Oulun yliopisto): Kaupunkisuunnittelun näkökulma pandemioiden ehkäisyyn.

Panelistit: tutkimuspäällikkö Ville-Pekka Sorsa (Helsingin yliopisto), professori Marja-Kristiina Lerkkanen (Jyväskylän yliopisto), pääjohtaja Mika Salminen (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), strategiajohtaja Pasi Pohjola (sosiaali- ja terveysministeriö), yksikön päällikkö Laura Franke (Opetushallitus)

15.00 Tilaisuus päättyy