Tiedotteet ja uutiset
-
THL:n Hyvinvointivaikuttajat-osaston uudeksi johtajaksi on valittu kliinisen kemian erikoislääkäri, dosentti Piia Aarnisalo (s. 1973). Hän aloittaa tehtävässä 6. toukokuuta. Osaston aiempi johtaja oli Mika Salminen, joka siirtyi vuodenvaihteessa THL:n pääjohtajaksi.
-
Vanhuspalvelujen henkilöstön työn kuormittavuudessa on isoja eroja alueiden välillä. Valtakunnallisessa vertailussa suurinta kuormittavuus oli Vantaa-Keravan, Helsingin ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyyn vastasivat toimintayksikköjen esihenkilöt.
-
THL katsoo, että opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit on syytä pitää osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluita. Koulukuraattorit ja -psykologit siirrettiin kunnista hyvinvointialueille viime vuoden alussa osana sote-uudistusta.
-
Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu voi olla monin paikoin välttävä tai huono. Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut kolme uutta verkkosivua, jotka tarjoavat ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattilaisille, ohjeita medialle aiheen vastuullinen viestintään sekä apua kouluampumisesta puhumiseen erityisesti lasten kanssa.
-
Vantaalla Viertolan koulussa tapahtui tiistaina 2. huhtikuuta ampuminen, jossa kuoli yksi ja loukkaantui kaksi 12-vuotiasta lasta. Epäilty ampuja on niin ikään 12-vuotias.
-
Luonnon terveyshyötyjen tehokkaampi hyödyntäminen voisi tukea ihmisten hyvinvointia ja tuoda säästöjä terveydenhuoltoon. Näitä asioita Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Luonnonvarakeskus (Luke) selvittävät uudessa hankkeessaan.
-
Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa vuodesta toiseen korkea. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille on aloitettu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on vuonna 2021 syntyneistä lapsista saanut lähes 95 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.
-
THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-maaliskuun aikana ilmoitettu yhteensä 123 hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea.
-
Pohjoismaissa syntyneiden lasten määrä väheni 8,3 prosenttia vuonna 2022. Tämä oli suurin vuosikohtainen muutos lasten määrässä yli viiteenkymmeneen vuoteen.
-
THL tukee julkisuudessa esiin nostettua ehdotusta terveydelle haitallisten elintarvikkeiden verotuksen kiristämisestä. THL kannattaa terveysperusteista verotusta elintarvikkeiden sisältämän sokeri-, suola- ja rasvapitoisuuden mukaan.
-
Tuoreen selvityksen mukaan koronarokotteiden viime syystalven tehosteannokset vähensivät kohtuullisen hyvin koronaan liittyviä sairaalahoitojaksoja ja kuolemia ikääntyneillä Suomessa. THL kertoo ensi syksyn rokotussuosituksista toukokuussa.
-
Epoksihartsilla pinnoitetuista käyttövesiputkista liukeni putkiremontin jälkeen haitallista bisfenoli A -kemikaalia (BPA) taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiöiden kylmään talousveteen kemikaalia ei sen sijaan liuennut, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta.
-
Sisäilmaan liittyvä oireilu ja huolet ovat vähentyneet Suomessa Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman aikana. Tämä näkyy muun muassa väestölle ja terveydenhuollolle suunnattujen kyselyiden tuloksissa.
-
Suomeen muuttaneesta aikuisväestöstä 42 prosenttia kertoi tulleensa syrjityksi edellisen vuoden aikana ja heistä peräti 75 prosenttia arvioi syrjinnän perustuneen syntyperään, etniseen taustaan tai ihonväriin. Tulos selviää THL:n MoniSuomi-tutkimuksesta.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa maalis-huhtikuussa laajan kyselyn korkeakouluopiskelijoille. Kutsun saa 12 000 satunnaisesti valittua opiskelijaa yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.
-
Ruotsinkielisten peruskoulujen oppilaat voivat suomenkielisten koulujen oppilaita paremmin koulussa, mutta kokevat yleisemmin henkistä väkivaltaa vanhemman tai muun huolta pitävän aikuisen taholta, käy ilmi Kouluterveyskyselyn tuloksista.
-
THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 92 hepatiitti E-tapausta, mikä on selvästi tavanomaista enemmän. Vuonna 2023 tapauksia oli koko vuoden aikana 33.
-
Kokemus hyväksytyksi tulemisesta omana itsenään ja rakentava vuorovaikutus perheessä, vertaisryhmissä sekä koulun ja muiden aikuisten kanssa tapahtuvissa kohtaamisissa ovat tärkeimpiä tekijöitä transnuorten hyvinvoinnin kannalta, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta. Transnuorilla tarkoitetaan nuoria, joiden sukupuolikokemus ei ollut sama kuin virallinen sukupuoli kyselyaineistossa.
-
Helteestä aiheutuu Suomessa jo nykyisin kuumina kesinä useita satoja ennenaikaisia kuolemia ja sairaalahoitojaksoja. Helteen terveyshaitat uhkaavat lisääntyä huomattavasti jo lähitulevaisuudessa, jos niihin ei varauduta ja niiden ehkäisemiseksi ei tehdä sopeutumistoimia. Tämä käy ilmi Ympäristö ja terveys -lehdessä julkaistusta THL:n tutkijoiden kirjoittamasta artikkelista.
Näytetään 101 - 120 / 169
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi