Tiedotteet ja uutiset
-
Suomessa asuvat aikuiset voivat pääsääntöisesti hyvin, mutta huolenaiheitakin on.
-
Uusi säännös terveystietojen tutkimuskäytössä – merkittävät löydökset voivat johtaa yhteydenottoihinPotilaiden yksilöllisen hoidon kehittäminen on nyt mahdollista myös rekisteritutkimuksessa tehtyjen löydösten avulla.
-
Suurella osalla iäkkäistä säännöllisten palvelujen asiakkaista oli muistisairaus tai muistisairauteen liittyviä oireita sekä toimintakyvyn vajeita vuonna 2022.
-
Kuusi hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa kunnissa. Samalla hankkeissa huomioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukanaan tuomat muutokset ja kansalliset ohjelmat.
-
Uusien kotimaisten sekä aiempien pohjoismaisten tutkimusten mukaan ihmiset kuluttavat julkisen perusterveydenhuollon palveluja ja lääkkeitä enemmän silloin, kun niiden hinta on matalampi.
-
Tuore raportti vertailee suomalaisten terveydentilaa ja terveyspalveluita muihin EU- ja Pohjoismaihin. Euroopan komission julkaisemassa raportissa keskitytään muun muassa koronapandemian vaikutuksiin sekä mielenterveyteen. Vaikka Suomi pärjää vertailussa monin osin hyvin, haasteita on erityisesti terveyspalveluiden saatavuudessa.
-
EU:n tilastotoimisto Eurostat kertoo, että kuolemien määrä oli Suomessa marraskuussa 2023 poikkeuksellisen suuri. Eurostatin mukaan kuolleiden määrä oli 40 prosenttia suurempi kuin vuosien 2016–2019 lukujen perusteella olisi ollut odotettavissa.
-
Lasten ja nuorten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön ADHD:n diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa nopeasti.
-
Uusi tutkimus arvioi elintapoihin liittyvien eri tekijöiden vaikutusta syöpien syntyyn.
-
THL on koonnut tietoa mielenterveys- ja päihdepalveluihin soveltuvista teknologioista tukemaan palvelujen kehittämistä.
-
Talousveden laatu on Suomessa yleisesti ottaen hyvä, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta. Siinä talousvesistä löydettiin vähäisiä määriä esimerkiksi legionellasuvun bakteerien perimäainesta, mutta ei juurikaan taudinaiheuttajabakteereita. Bakteerien perimäaines ei yksin aiheuta vaaraa.
-
Koronaepidemian ensimmäisenä vuotena 2020 työikäisten vammaisten henkilöiden kuolleisuus kasvoi muuta väestöä enemmän.
-
Vuonna 2023 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin syyskuun loppuun mennessä yhteensä 160 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on 37 enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2022 rekisteriin ilmoitettiin koko vuoden aikana 123 TBE-tapausta, vuonna 2021 tapauksia oli 148 ja tätä aiempina vuosina alle sata.
-
Vakavaan mielenterveyden häiriöön sairastuneille suunnatusta IPS-työhönvalmennuksesta hyviä tuloksiaTyöhönvalmennuksesta on selkeää tukea vakavaa mielenterveyden häiriötä sairastavien työmarkkinoille pääsyssä, selviää THL:n tuoreesta tutkimuksesta.
-
Tupakoivien ja nuuskaa käyttävien rokotuskattavuutta seuranneen tutkimuksen mukaan tupakoivat ottavat muita harvemmin COVID-19-rokotuksen.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut rahoitusta yhteensä yli 12 miljoonaa euroa yhdeksälle eri hankkeelle EU4Health-ohjelmasta. EU4Health edistää tutkitun tiedon hyödyntämistä ja ratkaisuja, joilla tuetaan väestön terveyttä, vahvistetaan terveydenhuoltojärjestelmien kestävyyttä ja terveysalan innovaatiotoimintaa.
-
Syksyllä 2023 alkanut koronarokotuskierros on edistynyt hyvinvointialueilla hyvin. Syystalven tehosteannoksia on annettu yhteensä jo yli 905 000 annosta, mikä on enemmän kuin vuosi sitten. Määrä voi olla todellisuudessa vielä suurempi tiedonsiirtoon liittyvien viiveiden vuoksi.
-
Yhä useampi alle 35-vuotias nainen on lapseton. THL:n toteuttaman Terve Suomi -tutkimuksen mukaan 73 prosenttia 20–34-vuotiaista naisista ei ole synnyttänyt. Synnyttämättömien määrä on kasvanut peräti kahdeksan prosenttiyksikköä vuodesta 2017.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ensimmäisen arvion sosiaalihuollon asiakkaiden määristä hyvinvointialueilla. Tiedot on kerätty hyvinvointialueilta Kelan Kanta-palveluiden Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston kautta.
Näytetään 141 - 159 / 159
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16 ja heinäkuussa arkisin klo 9–15.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi