Digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan ja alueiden kypsyystason arvioinnin raporttityökalu on avattu

Julkaisuajankohta 31.1.2023

­­­Hyvinvointialueiden digitaalisten sote-palveluiden nykytilasta ja organisaatioiden kypsyydestä tuottaa digitaalisia palveluita on muodostettu tilannekuva. Nykytilan selvitys koskee kansalaisille suunnattuja julkisrahoitteisin tai julkisin varoin tuotettuja digitaalisia palveluita. THL on kerännyt tiedot hyvinvointialueilta Webropol-kyselyllä ja työpajoissa syksyn 2022 aikana.  

Tiedot nykytilasta ja kypsyystasosta esitetään omina kokonaisuuksinaan raporttityökalussa, joka on avoimesti saatavilla ja kaikkien hyödynnettävissä.

Nykytilasta raporttityökalun avulla voi vertailla ja tarkastella monipuolisesti saatavuus- ja hyödyntämistietoja. Raportista selviää, mitä digitaalisia palveluja kullakin alueella on käytössä ja mille ikäryhmälle ne on suunnattu? Miten palvelut jakautuvat terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa? Kuinka hyvinvointialueet eroavat toisistaan? Entä tuottavatko hyvinvointialueen kunnat yhtäläisiä digitaalisia palveluja? Eroavatko kunnat digitaalisten kansalaispalvelujen saatavuuden tai yhdenvertaisuuden kannalta?

Hyvinvointialueiden kannattaa hyödyntää tietoja yhdenvertaisten ja saavutettavien digitaalisten palveluiden suunnitteluun, kehittämisen ja käyttöönoton edistämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriö hyödyntää tilannetietoa hyvinvointialueiden kanssa käytävissä neuvotteluissa alkuvuonna 2023.

Digitaalisten palveluiden nykytilaa ja alueiden kypsyystasoa koskeva selvitys toteutetaan seuraavan kerran viimeistään vuonna 2025.

Hyvinvointialueiden oma arvio kypsyystasostaan tuottaa digitaalisia palveluita on nyt tiedossa


Tiedot organisaatioiden kypsyystasosta kerättiin ensimmäistä kertaa. Arvioinnissa hyödynnettiin THL:n kehittämää tutkimusnäyttöön perustuvaa arviointikehikkoa, jossa tarkastellaan seuraavien asioiden kypsyystasoa:

  • Visio ja strategia
  • Johtaminen
  • Toimintamalli
  • Toiminnot ja prosessit
  • Asiakaskokemus ja -näkemys
  • Vaatimuksenmukaisuus ja turvallisuus
  • Osaaminen

Kypsyystaso osoittaa hyvinvointialueelle digitaalisten palveluiden kehittämisen osa-alueet ja tukee tiedolla johtamisessa.

"Nyt tiedämme lähtötilanteen ja kansallisen kypsyystason, joten voimme vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palvelujen saatavuutta ja lisätä kustannusvaikuttavuutta", erikoissuunnittelija Susanna Jääskeläinen sanoo. THL ja STM seuraavat muutosta ja tavoitteita tuetaan kansallisesti.

Uusien digitaalisten sote-palveluiden kehittäminen vaatii digistrategian lisäksi vahvaa johdon sitoutumista.
"THL:n laatimaa kypsyystason arviointikehikkoa kannattaa hyödyntää hyvinvointialueiden digitaalisten palveluiden kehittämisen ja johtamisen tukena", Jääskeläinen kannustaa. Hän painottaa, että etenkin haavoittuvassa asemassa olevien asiakasryhmien huomioiminen hoito- ja palvelukokonaisuuksien edistämisessä, on keskeistä. 

Katso ja hyödynnä tietojohtamisessa hyvinvointialuekohtaisia tietoja

Raporttityökalu soveltuu digitaalisten palveluiden alueelliseen ja kansalliseen kehittämiseen. Työkalu on hyödyllinen ensisijaisesti sote-päättäjille, digipalvelujen kehittäjille sekä alueellisille palvelujen järjestäjille. Myös kansalaiset voivat halutessaan saada tietoa oman alueensa tarjolla olevista digitaalisista sote-palveluista.

Hyvinvointialueiden digitaalisten sote-palveluiden raporttityökalu

THL kehittää hyvinvointialueiden kanssa digitaalisia sote-palveluja

Digitaaliset palvelut -projektissa THL tukee digitaalisten palveluiden ja ratkaisuiden kansallista ja alueellista kehittämistä sekä yhteensovittamista. Selvitysten tavoitteena on tiedolla johtamisen keinoin tukea vaikuttavien asiakas- ja potilaslähtöisten digitaalisten palveluiden alueellista sekä kansallista suunnittelua ja käyttöönottoa.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. THL on saanut rahoitusta Kestävän kasvun ohjelmaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Lisätietoja:

Susanna Jääskeläinen
erikoissuunnittelija
Puh. 029 524 7508
[email protected]

Alueelliset kehittämispäälliköt:
Sisä-Suomi: Unto Raunio
Etelä-Suomi: Hanna Hukari
Länsi-Suomi: Aija Lähdesmäki
Pohjois-Suomi: Eve Moilanen
Itä-Suomi: Erja Heikkinen
([email protected])

Suomen kestävän kasvun ohjelma

Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla pääuutinen - thlfi rrp - thlfi sostiedonhallinta - thlfi