Ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat vahvistuneet kunnissa – työn laatu varmistettava

Julkaisuajankohta 29.9.2020

Leikkikaupungin puutalorivi

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat vahvistuneet merkittävästi Suomen kunnissa vuoden 2016 jälkeen uuden lain toimeenpanon myötä. Tämä käy ilmi THL:n ja aluehallintovirastojen kunnille viime keväänä tekemästä kyselystä. Jopa 69 prosentissa kunnista oli vahvat ehkäisevän päihdetyön perusrakenteet keväällä 2020, kun vuonna 2016 vastaava osuus oli 35 prosenttia.

Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskeva laki (523/2015) ja sitä tukeva toimintaohjelma ovat edistäneet merkittävästi päihdetyön rakenteiden kehitystä kunnissa.

Valtuutettuja toimielimiä ja suunnitelmia on runsaasti

Kunnista 77 prosenttia oli nimittänyt vastaavan toimielimen tai valtuutetun työryhmän vuonna 2020.  Vuonna 2016 osuus oli 44 prosenttia. Toimielin, esimerkiksi kunnan hyvinvointilautakunta, huolehtii ehkäisevän päihdetyön organisoinnista ja johtamisesta kunnassa.

Erityisen aktiivisesti ehkäisevä päihdetyö oli sisällytetty kuntien suunnitelmiin. Viime keväänä 96 prosenttia kunnista oli huomioinut ehkäisevän päihdetyön jossain kunnan toimintaa ohjaavassa suunnitelmassa – useimmiten hyvinvointikertomuksessa ja -suunnitelmassa. Vuonna 2016 sellaisia kuntia oli 87 prosenttia.

Lain edellyttämät vastuutahojen nimeämiset ja suunnitelmat luovat perustan tehokkaalle päihteiden käytön, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä haitallisen rahapelaamisen vähentämiselle ja haittojen ehkäisylle.

Monialaiset työryhmät ja yhdyshenkilöt koordinoivat työtä

Ehkäisevää päihdetyötä tekeviä kunnallisia tai seudullisia työryhmiä toimi 86 prosentissa ja yhdyshenkilö 91 prosentissa kunnista keväällä 2020. Vuonna 2016 monialainen työryhmä oli 67 prosentissa ja yhdyshenkilö 84 prosentissa kunnista.

Monialaisia työryhmiä ja yhdyshenkilötehtäviä ei ole kirjattu lakiin, mutta ne edistävät kuntien lakisääteisten tehtävien yhteensovittamista kunnissa. Työryhmät ja työtä koordinoivat yhdyshenkilöt sovittavat yhteen ehkäisevää päihdetyötä kunnan eri hallinnonalojen, viranomaisten, järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen välillä.

Huomio ehkäisevän päihdetyön laatuun

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet kunnissa ovat vahvistuneet, koska kunnat ovat saaneet alueellista ohjausta ja tukea ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain toimeenpanoon, arvioi THL:n erikoistutkija Katariina Warpenius.

Ehkäisevää päihdetyötä on liitetty myös osaksi kuntien ja alueiden muita tehtäviä, kuten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. THL:n kehittämispäällikkö Jaana Markkula painottaa, että jatkossa ehkäisevässä päihdetyössä on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota laatuun ja riittävään resursointiin. Esimerkiksi yhdyshenkilöistä 17 prosentilla ei ollut lainkaan työaikaa ehkäisevään päihdetyöhön.

Ehkäisevän päihdetyön tilannetta koskenut verkkokysely tehtiin maalis-toukokuussa Manner-Suomen kuntien ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille tai aiheesta vastaaville. Kyselyyn vastasi 294:stä kunnasta 292.

Lähde: Warpenius K. & Markkula J. Ehkäisevän päihdetyön rakenteet kunnissa ovat vahvistuneet − tuloksia vuosien 2016 ja 2020 kuntakyselyistä. THL, Tutkimuksesta tiiviisti 26/2020.

Ehkäisevä päihdetyö kunnissa -kysely thl.fi:ssä, jossa julkaistaan lähipäivinä myös aluehallintovirastojen alueraportit

Lisätietoja:

Katariina Warpenius
erikoistutkija, THL
Puh. 029 524 7019
[email protected]

Jaana Markkula
kehittämispäällikkö, THL
puh. 029 524 8802
[email protected]

Aikaisemmin aiheesta:

Katariina Warpenius, Jaana Markkula, Ehkäisevän päihdetyön nykytila ja tulevaisuus kunnissa: Vuoden 2016 kuntakyselyn tuloksia. THL Raportteja 9/2018.

Jaana Markkula, Katariina Warpenius, Ehkäisevän päihdetyön rakenteet kunnissa 2016 - sote- ja maakuntauudistuksen kynnyksellä. THL, Tutkimuksesta tiiviisti 15/2017.
 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen alkoholi - thlfi ehkäiseväpäihdetyö - thlfi pääuutinen - thlfi rahapelit - thlfi tupakka - thlfi