Huumausaineiden käyttö ja haitat ovat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla

Julkaisuajankohta 25.11.2020

Huumeiden käyttö ja haitat -infograafi

Huumeiden kokeilu ja ongelmakäyttö ovat pääsääntöisesti lisääntyneet Suomessa koko 2000-luvun. Sekä huumeiden vuoksi hoitoon hakeutuneiden että ja huumekuolemien määrä ovat kasvaneet viime vuosina. Samoin tilastoidut huumausainerikokset ja huumaantuneena ajaminen ovat lisääntyneet viisi vuotta peräkkäin.

”Kyseessä ei kuitenkaan ole huumetilanteen voimakas ja nopea heikkeneminen, vaan huumeiden käyttö ja siihen liittyvät haitat ovat lisääntyneet jo parinkymmenen vuoden ajan joitakin lyhyitä suvantovaiheita lukuun ottamatta”, sanoo THL:n erityisasiantuntija Sanna Rönkä.

Tiedot perustua tänään julkistettuun Huumetilanne Suomessa 2020 -raporttiin ja sitä täydentävään Tutkimuksesta tiiviisti  -yhteenvetoon, jotka kokoavat keskeiset tutkimus- ja tilastotiedot huumetilanteesta. 

Havaintoja nuorten huumeiden käytön polarisoitumisesta  – huumetilanteeseen voi kuitenkin vaikuttaa

Uusimpien tulosten mukaan ongelmallisesti huumeita käyttävien 15–24-vuotiaiden nuorten osuus sekä saman ikäisten nuorten huumemyrkytyskuolemat ovat lisääntyneet. Vaikka suurin osa nuorista ei ole edes kokeillut huumeita, ongelmallisen käytön ja myrkytyskuolemien lisääntyminen 15–24-vuotiailla on huomiota herättävää.

”Huumeiden käyttöön ja haittoihin voi vaikuttaa monin tutkituin keinoin. Hoitoa ja muuta tukea tulisi olla riittävästi tarjolla heille, joilla on jo huumeiden ongelmallista käyttöä”, Sanna Rönkä toteaa.
Tänään julkistetaan myös raportti eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta ja niiden sovellettavuudesta Suomeen.

Aiheesta lisää

Kansallinen huumetietopiste (Reitox focal point)
Suomenkansallinen Focal Point kerää ja analysoi tietoa Suomen huumetilanteesta sekä jakaa uusinta huumausaineisiin liittyvää tietoa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Tulossa oleva julkaisu

Huumekokeilut ja huumeiden käyttö eri sukupolvissa
YP-lehdessä perjantaina 27.11.2020

Lisätietoja 

Sanna Rönkä
erityisasiantuntija
puh. 029 524 7369
[email protected]
 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Pääsivusto huumeet - thlfi pääuutinen - thlfi