Jos olet vähääkään sairas, soita mummolle - älä mene käymään

Julkaisuajankohta 9.3.2020

Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus. 

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotialla.

Koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun ihminen yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. 

Hengitystieinfektion oireet

Vaikka epidemia ei ole Suomessa vielä alkanut, tilanne voi muuttua nopeasti.

THL on laatinut koronaviruksen varalta ohjeita muun muassa palvelukodeissa ja hoitolaitoksissa työskenteleville. 

Myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä. 

”Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelu virusinfektioilta on yleisesti ottaen hyvä periaate. Erityisen tärkeää se on koronavirusepidemian uhatessa”, sanoo johtaja Mika Salminen.

Mitä voin tehdä suojellakseni ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta?

  • Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.
  • Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta.
  • Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.
  • Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.
  • Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti paikallisen terveyskeskuksen tai sairaalan päivystykseen tai ota puhelu itse. Tietoa saa myös valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 0295 535 535. 

Ohjeita: käsienpesu ja yskiminen

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Lisätiedot:

Mika Salminen
johtaja, terveysturvallisuus
THL
p. 029 524 8454
[email protected]

Muokkaus 10.3.2020: Lisättiin kategorisointeja tiedotteen metatietoihin.

Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto infektiotaudit - thlfi korona - thlfi koronavirus - thlfi terveysturvallisuus - thlfi