Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta taudilta - rokotteiden suojatehoissa ei ole juuri eroa

Julkaisuajankohta 28.7.2021

Korjattu 29.7.:  Myös Modernan rokotetta tarjotaan Suomessa tällä hetkellä 16 vuotta täyttäneille sekä  12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille, ei ainoastaan 18 vuotta täyttäneille, kuten tiedotteessa alun perin mainittiin.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kolme rokotevalmistetta:

  • AstraZenecan Vaxzevria (adenovirusvektorirokote)
  • BioNTech-Pfizerin Comirnaty (mRNA-rokote)
  • Modernan Spikevax (mRNA-rokote)

Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta tarjotaan Suomessa 65 vuotta täyttäneille. BioNTech-Pfizerin ja Modernan rokotetta tarjotaan 16 vuotta täyttäneille sekä niille 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. 

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytettävät koronarokotteet annetaan kahtena annoksena. Jo ensimmäinen rokotus suojaa koronavirustaudilta, mutta suojateho vahvistuu toisen annoksen jälkeen. Toinen rokoteannos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Tuore tutkimustieto vahvistaa yhtäläisen suojatehon

Viime päivien julkinen keskustelu on saattanut herättää huolta ihmisissä, jotka ovat saaneet AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen. Keskustelusta on voinut saada käsityksen, että rokote olisi suojateholtaan heikompi kuin BioNTech-Pfizerin tai Modernan rokote.

Kertyneen tutkimustiedon valossa tämä ei pidä paikkaansa. Täysi kahden annoksen sarja Vaxzevria-rokotetta antaa mRNA-rokotteiden tavoin erittäin hyvän suojan koronatautia vastaan.

Tuoreen eurooppalaisen katsausartikkelin ja 30 julkaistun ja vertaisarvioidun tehokkuustutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta Comirnaty-rokotetta tai Vaxzevria-rokotetta saaneilla ei voitu osoittaa merkittävää eroa suojatehossa oireetonta tai oireista, mukaan lukien vakavaa sairaalahoitoa vaativaa, koronatautia vastaan. (1)

Lisäksi Englannin kansanterveyslaitoksen tuore vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu osoittaa, ettei Comirnatyn ja Vaxzevrian suojatehossa Suomessa yleisten alfa- ja deltavirusvarianttien aiheuttamaa sairaalahoitoista koronaa vastaan ole merkitsevää eroa. (2)

”Näiden tuoreiden kansainvälisten tutkimusten mukaan sekä AstraZenecan että BioNTech-Pfizerin rokote suojaa 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta”, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lähteet:

1. Harder T et al: Efficacy and effectiveness of COVID-19 vaccines against SARS-CoV-2 infection: interim results of a living systematic review, 1 January to 14 May 2021. Eurosurveillance 15.7.2021

2. Stowe ym. Effectiveness of COVID-19 vaccines against hospital admission with the Delta (B.1.617.2) variant. (HUOM. Artikkeli on vertaisarvioimaton ennakkojulkaisu)

Lisätietoja:

Oma koronarokotus – miten, miksi ja milloin?

Rokotteiden teho koronavirusta vastaan

Haastattelupyynnöt voi osoittaa THL:n viestintään. Toivomme pyyntöjä ensisijassa sähköpostitse.

THL, viestinnän mediapäivystys
p. 029 524 6161, numero palvelee arkisin klo 9-16
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi press-release pääuutinen - thlfi