Nuorista ja nuorista aikuisista yli puolet on saanut ensimmäisen koronarokotuksen – nuorten yhä tärkeä hakeutua rokotukseen

Julkaisuajankohta 23.7.2021

Infografiikka rokotuksen saaneista.

Tällä hetkellä nuorista ja nuorista aikuisista yli puolet on ottanut koronarokotuksen. 16–19-vuotiaista rokotuksen on saanut jo noin 50 prosenttia. 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä lukema on 56 prosenttia ja 25–29-vuotiaiden kohdalla 58 prosenttia.

”Delta-variantti leviää tällä hetkellä nopeasti Suomessa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, ja viime aikoina tartuntatapaukset ovatkin painottuneet nuorten aikuisten ikäryhmään. Tämän takia on tärkeätä, että myös nuoret ja nuoret aikuiset hakevat rokotuksen heti kun tämä on alueella mahdollista”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa eli noin 65 prosenttia koko väestöstä. Toisen rokoteannoksen on puolestaan saanut noin 1,7 miljoonaa ihmistä eli noin 30 prosenttia koko väestöstä.

Osa paikkakunnista on avannut ensimmäisen annoksen koronarokotuksen ilman ajanvarausta

Ensimmäisen annoksen rokotuksia saa osassa kunnista myös ilman ajanvarausta. Ohjeet ajan varaamiseksi tai tiedon siitä, onko kunnassa käytössä rokotukset ilman ajanvarausta saa seuraamalla kunnan verkkosivuja, lehti-ilmoituksia ja muuta viestintää.

”Toisen rokoteannoksen saaminen tapahtuu kaikissa kunnissa tällä hetkellä ajanvarauksella. Kesänkin aikana täytyy muistaa käydä omalla vuorolla ottamassa toinen rokoteannos, sillä se varmistaa pitkäkestoisemman ja tehokkaamman suojan koronavirukselta”, Virkku sanoo.

mRNA-rokotteiden annosväliin on tullut paikallista joustoa. Suositeltu annosväli on yhä 12 viikkoa, mutta kunnat voivat lyhentää tätä aikaa muutamalla viikolla oman harkintansa mukaan, jos rokotteiden saatavuus on alueella hyvä eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään ensimmäisen rokoteannoksen saamista. 

”Tärkeintä on edelleen varmistaa kaikille mahdollisuus ensimmäiseen koronarokoteannokseen. Jos kunnan rokotetilanne sallii, voidaan rokotusväliä lyhentää, jotta rokotukset pääsevät etenemään mahdollisimman sujuvasti”, Virkku kertoo.

Kunnat tiedottavat alueellisesti, mikäli rokotusvälin lyhentäminen on mahdollista. 

Lisätietoja:

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi