Poikkeusolot saattavat kärjistää tilannetta kotona - lähisuhdeväkivaltaan saa apua turvakodeista ja Nollalinjalta

Julkaisuajankohta 23.3.2020

Pariskunta eri sohvilla

 

Turvakodit ja Nollalinja-puhelinpalvelu ovat avoinna täysimittaisesti myös poikkeusolojen aikana, ympäri vuorokauden.

Lähisuhdeväkivalta saattaa lisääntyä, kun ihmiset viettävät aikaa tavallista enemmän kotona.

”Toistaiseksi suurempaa piikkiä Nollalinja-puheluiden määrässä ei ole näkynyt. On mahdollista, että poikkeusolojen myötä muuttunut tilanne on niin uusi, että se ei vielä näy Nollalinjalla. Toisaalta apua tarvitseva ei välttämättä kykene soittamaan auttavaan puhelimeen ollessaan kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa, kun kumppani on lähellä”, huomauttaa THL:n erikoistutkija Johanna Hietamäki.

Turvakodit huomioivat riskiryhmiin kuuluvat ja sairastuneet

Myös turvakodit ovat varautuneet poikkeusoloihin. Monella turvakodilla on valmius sijoittaa viruksen riskiryhmään kuuluvat asiakkaat tai sairastuneet erilleen muista sekä hoitaa turvakotityötä välttäen tarpeetonta kontaktia. Turvakodit voivat myös hyödyntää lähellä sijaitsevia muita turvakoteja.

”Esimerkiksi Paasikiven Nuorisokylän Säätiön turvakodissa Keravalla on varattuna kaksi erillistä suurta huonetta riskiryhmään kuuluville asiakkaille. Lisäksi Sophie Mannerheimin turvakodissa Helsingissä sekä Porin Ensi- ja turvakoti ry:n turvakodissa on varattuna kummassakin erillinen huoneisto, joissa voidaan työskennellä koronatartunnan saaneen kanssa. Turvakotiin siirtyminen arvioidaan aina yksilöllisesti”, toteaa turvakotien kehittämispäällikkö Joonas Peltonen THL:stä.

Turvakotiin kannattaa soittaa ennen kuin menee paikan päälle. 

Turvakotien yhteystiedot

Nollalinjalta saa keskusteluapua sekä tietoa turvakodeista ja niiden vapaista paikoista.

Nollalinjan kotisivut

Asiantuntijan vinkit kotiin

Arki on monelle henkireikä. Kun koulut ovat siirtyneet etä- tai kotiopetukseen ja monen aikuisen työt ovat vaihtuneet etätöiksi, kotona vallitsevaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa ei välttämättä pääse pakoon. 

Tässä lähisuhdeväkivaltaa tutkivan Johanna Hietamäen vinkit siihen kuinka kärjistyneisiin tilanteisiin voi varautua:

  • Pidä kiinni arjen pienistä rutiineista. 
    • Esimerkiksi kun viet roskat, pääset tarvittaessa soittamaan apua tai keskustelemaan ammattilaisen kanssa.
  • Pyydä ystävä tai luotettu naapuri avuksi.
    • Tilanteen kärjistymineen kannattaa varautua ja sopia jonkun läheisen kanssa etukäteen viestistä, jonka kirjoittaa puhelimeen valmiiksi. Esimerkiksi ”Soitellaanko illalla” voi olla viesti, jolloin ystävä tietää soittaa hätäkeskukseen. Naapuria voi pyytää soittamaan hätäkeskukseen, jos tämä kuulee väkivallan ääniä.
  • Hae apua tekstiviestillä.
    • Hätäkeskuksilla on käytössä hätätekstiviestipalvelu. Se on ensisijaisesti tarkoitettu erityisryhmille, mutta tilanteissa, joissa puhuminen ei ole mahdollista, voi tekstiviestiä käyttää. Hätätekstiviestiä varten on rekisteröidyttävä ennakkoon ja sitä on käytettävä vain kiireellisissä hätätilanteissa.
  • Ota yhteyttä Nollalinjaan tai turvakotiin.
    • Palvelut ovat auki 24 h. Ammattilaiset ovat sitä varten, että he auttavat ja tukevat.
    • Nollalinja, 080 005 005

Lisätietoja

Turvakotipalvelut

Joonas Peltonen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7947
[email protected] 

Nollalinja

Johanna Hietamäki
erikoistutkija
puh. 029 524 7990
[email protected] 

Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Väkivalta koronavirus - thlfi lähisuhdeväkivalta - thlfi nollalinja - thlfi perheet - thlfi turvakoti - thlfi väkivalta - thlfi