Suun ja hampaiden hoitoon on turvallista mennä myös koronaepidemian aikana

Julkaisuajankohta 20.5.2020

Potilas hammaslääkärissä.

Suun ja hampaiden hoitoon on turvallista mennä koronaepidemiasta huolimatta. Ei ole tiedossa, että hammashoidossa olisi tapahtunut koronavirustartuntoja.

Suun terveydenhuollon vastaanotoilla hygieniataso on aina korkea. Infektioilta suojaaminen kuuluu hammashoidon päivittäiseen rutiiniin osana vastaanoton laadunhallintaa ja omavalvontaa. 

Suojakäsineet ja suu-nenäsuojaimet sekä hoidossa käytetyt välineet ovat aina potilaskohtaisia. Hoitotila puhdistetaan jokaisen hoitokäynnin jälkeen desinfiointiaineilla, jotka tehoavat myös koronavirukseen. Suojaustoimia on epidemian aikana entisestään lisätty. Henkilöstö ei tule lievissäkään oireissa töihin.

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa monin tavoin kokonaisterveyteen. Suun hoito on erityisen tärkeää niillä, joilla on pitkäaikaissairauksia. 

”Suun sairaudet saattavat heikentää esimerkiksi diabeteksen ja reuman hoitotasapainoa, ja ne ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Suun tulehdukset on hoidettava ennen tekonivelleikkausta ja joidenkin lääkehoitojen aloitusta”, sanoo THL:n asiantuntijahammaslääkäri Ulla Harjunmaa.

Suun terveydenhuollon ammattilainen tekee ajanvarauksen yhteydessä hoidon tarpeen arvion ja kysyy koronavirusinfektioon liittyvistä oireista ja altistuksesta. Jos asiakkaalla on todettu koronavirustartunta tai hänellä epäillään tartuntaa, asiakkaalle annetaan kiireellinen hammashoito erillään muista potilaista. 

Hoitolat varmistavat, että potilaiden odotusaika on mahdollisimman lyhyt ja että odotustiloissa on mahdollisuus noudattaa turvavälejä. Odotustilassa on potilaita varten myös käsidesiä.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden vakavan koronavirusinfektion riskiryhmiin kuuluvien turvallisuudesta huolehditaan erityistoimin. Hoito järjestetään niin, että riskiryhmät kohtaavat mahdollisimman vähän muita ihmisiä käyntinsä aikana.

Tietoa suun sairauksien yhteydestä pitkäaikaissairauksiin

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19

Lisätiedot:

Ulla Harjunmaa
asiantuntijahammaslääkäri
THL
puh. 029 524 7375 
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Kansantaudit Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi suun terveydenhuolto - thlfi