THL suosittelee koronan karanteeniajan lyhentämistä 10 vuorokauteen

Julkaisuajankohta 2.8.2021

THL muuttaa suositustaan koronakaranteenin kestosta. Tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kestoksi suositellaan nykyisen 14 vuorokauden sijaan 10:tä vuorokautta. Muutos suositukseen karanteenin kestosta tulee voimaan maanantaina 2.8.2021, eikä se koske tätä aiemmin aloitettujen karanteenien kestoa, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri toisin päätä.

Suositusta muutetaan, koska uusi tieto on osoittanut, että lyhyempi karanteeniaika on riittävä. Perusoikeuksia voi rajoittaa vain lakiin perustuen ja välttämättömistä syistä.

Karanteenin kestoa voi edelleen lyhentää testillä kuudentena päivänä

Kunnan tartuntatautilääkäri voi tartuntatautilain (1227/2016) perusteella asettaa koronalle altistuneen karanteeniin. THL:n uuden ohjeen mukaan karanteenin voi purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän niin sanotun exit-testauksen.

Vaikka karanteeniaika lyhenee 10 päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi. 

Nämä muutokset THL:n suositukseen koskevat myös altistuneita sote-alan työntekijöitä. Ne eivät kuitenkaan koske sairaalapotilaita eikä hoivakotien asukkaita laitosepidemioissa. Tartuntatautilääkäri arvioi lopulta kussakin tilanteessa karanteenin tarpeellisuuden. 

Koronaan sairastuneiden eristysaikoihin ei esitetä muutoksia. 

Karanteeni rajoittaa ihmisen perusoikeuksia voimakkaasti. THL:n uusimmat mallinnukset osoittavat, että 10 päivän karanteeni riittää estämään tartuntojen leviämisen. THL katsoo, että tätä pidempi karanteeni ei ole enää kaikissa olosuhteissa oikeasuhtainen toimenpide. Joissakin erityistilanteissa pidempi karanteeniaika voi yhä olla perusteltu. Päätöksen ja harkinnan karanteenin kestosta tekee aina tartuntatautilääkäri tapauskohtaisesti.

Täysin rokotetut ja taudin sairastaneet välttävät useimmissa tilanteissa karanteenin

Toukokuussa voimaan tulleen ohjeen mukaan täyden rokotussarjan saaneen tai koronainfektion sairastaneen kohdalla ei suositella karanteenia altistumisen jälkeen. Sama suositus koskee myös niitä osittaisen rokotussuojan eli yhden rokoteannoksen saaneita, jotka ovat sairastaneet COVID-19-taudin. 

THL:n suositus karanteeniajan lyhentämisestä on julkistettu toimenpideohjeessa sairaanhoitopiirien ja kuntien tartunnantorjunnasta vastaaville henkilöille. Toimenpideohje on apuna alueellisia ja paikallisia ohjeita laadittaessa. 

Tartuntatautilain 7 §:n mukaan THL tukee ja ohjaa tartuntatautien torjuntatyötä kunnissa, sairaanhoitopiirien kuntayhtymissä ja sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköissä. THL:lla ei ole tartuntatautilain tai muun lain nojalla toimivaltaa antaa kuntia velvoittavia määräyksiä. Asiassa annettu ohje ei siten ole sitova. Kunnat harkitsevat ohjeen soveltamisen alueellaan sen erityispiirteet ja vallitseva epidemiatilanne huomioon ottaen.

Lisätietoja:

Toimenpideohje epäiltäessä koronaviruksen (SARS-CoV-2) aiheuttamaa Covid-19-infektiota

Haastattelupyynnöt voi osoittaa THL:n viestintään. Toivomme pyyntöjä ensi sijassa sähköpostitse.

THL, viestinnän mediapäivystys
p. 029 524 6161, numero palvelee arkisin klo 9–16
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi turvallisuusohjeet - thlfi