Vauvojen imetys on yleistynyt ─ nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät edelleen muita vähemmän

Julkaisuajankohta 29.9.2020

Äiti imettää vauvaa.

Vauvojen imetys on yleistynyt, kertoo Imeväisruokintaselvitys. Sen mukaan alle kuukauden ikäisistä vauvoista 57 prosenttia oli täysimetettyjä ja lähes kaikki vauvat saivat äidinmaitoa ainakin jonkin verran. Neljän kuukauden ikäisistä vauvoista 50 prosenttia oli täysimetettyjä. Vuoden ikää lähestyvistä vauvoista 58 prosenttia imetettiin edelleen. 

Sekä täysimetys että imetys ovat yleistyneet vuodesta 2010. Neljän kuukauden ikäisten täysimetyksen yleisyys kasvoi 26 prosenttiyksikköä ja 11–12 kuukauden ikäisten imetys 21 prosenttiyksikköä. Lapsista huomattava osa, 59 prosenttia, oli saanut lisämaitoa synnytyssairaalassa. 

Nuoret, matalammin koulutetut, ainoana aikuisena perheessä olevat tai tupakoivat äidit imettivät lapsiaan vähemmän kuin muut äidit. Myös lapsen toisen vanhemman ikä, koulutus tai tupakointi oli vastaavalla tavalla yhteydessä imetykseen. Ensimmäisenä lapsena syntyneitä täysimetettin vähemmän kuin syntymäjärjestyksessä seuraavia lapsia. Myös ennenaikaisuus ja pieni syntymäpaino olivat yhteydessä vähäisempään imetykseen. Erot ovat kaventuneet kuitenkin jonkin verran verrattuna edelliseen selvitykseen, joka tehtiin vuonna 2010.

Kiinteät ruoat aloitetaan oikea-aikaisesti ja monipuolisesti

Lapsiperheiden ruokasuosituksen mukaan kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen vauvan ruokavaliota on hyvä monipuolistaa nopeasti. 

Selvityksen mukaan näin tapahtuukin: ruokavalio monipuolistui nopeasti yli kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla siten, että neljää tai useampaa ruoka-aineryhmää oli saanut 6-7 kuukauden ikäisistä lapsista 39 prosenttia ja 8-10 kuukauden ikäisistä 82 prosenttia. Myös ateriatiheys nopeutui siten, että 6-7 kuukauden ikäinen lapsi söi kiinteitä ruokia keskimäärin neljästi päivässä ja yli 8 kuukauden ikäinen noudatti viiden päivittäisen aterian rytmiä. 

”On ilahduttavaa, että yhä useampi alle neljän kuukauden ikäinen vauva on täysimetetty, ja kiinteiden ruokien maistelu aloitetaan suositusten mukaisesti vasta neljän kuukauden jälkeen. Kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen vauvojen ruokavalio monipuolistuu nopeasti, kuten suositellaankin”, sanoo THL:n erikoistutkija Riikka Ikonen

Imetys on yksi kansanterveyden peruspilareita: se vähentää tutkitusti lapsen ja myös äidin sairastuvuutta lyhyt- ja pitkäaikaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL ovat seuranneet Suomen imetystilannetta Imeväisruokintaselvityksen avulla vuodesta 1995. 

Nyt julkaistun selvityksen tarkoituksena oli vastata sekä kansallisiin että kansainvälisiin tiedontarpeisiin koskien täysimetystä, osittaisimetystä ja lisäruokien antoa. Selvitys toteutettiin 47 Manner-Suomen kunnassa. Selvitykseen vastasi 3418 perhettä, ja vastausaktiivisuus oli 22 prosenttia. 

Lisätietoja 

Riikka Ikonen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7390
[email protected]

Lähde

Riikka Ikonen, Tuovi Hakulinen, Arja Lyytikäinen, Kaija Mikkola, Sari Niinistö, Sirpa Sarlio, Suvi Virtanen. Imeväisikäisten ruokinta Suomessa vuonna 2019. Raportti 11/2020, THL.

Elintavat ja ravitsemus Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen