Tiedot päivitetään kerran vuodessa. Tiedot päivitetty 20.01.2025. Aineisto sisältää tiedot 31.12.2023 asti
Laaturekisterien raporttien yhteinen pääsivu
Munuaistautirekisteri seuraa munuaiskorvaushoitopotilaiden (dialyysi tai munuaisensiirto) määrää, hoitomuotoja sekä hoidon toteutumista ja laatua. Rekisterin ylläpitää koko Suomen kattavaa laadukasta tietokantaa, joka mahdollistaa hoidon toteutumisen ja saavutettujen tulosten alueellisen ja kansainvälisen vertailun. Näin voidaan mahdollistaa potilaiden yhdenvertainen hoito ja tulosten parantaminen. Lisäksi kerättyä tietoa käytetään tutkimustyössä, jolla pyritään munuaiskorvaushoidon laadun kehittämiseen. Katso myös Tietoa tästä raportista.
Munuaiskorvaushoito on elämää ylläpitävää hoitoa. Se on potilasta kuormittavaa ja yhteiskunnalle kallista. Oikein toteutettu munuaiskorvaushoito kuitenkin parantaa merkittävästi potilaiden elämänlaatua ja eloonjäämisennustetta.
Munuaistautirekisteri on julkaissut aiempia vuosiraportteja Munuais- ja maksaliiton sivuilla, joista viimeisin on vuodelta 2022. Tällä sivustolla raportoitavien laatuindikaattorien rinnalle on tuotettu taustaraportti, josta löytyy lisätietoa munuaiskorvaushoidosta Suomessa.
Munuaiskorvaushoitopotilaista:
Tai valitse yhteistyöalue:
Munuaistautirekisteri
Munuaistautirekisterin kohdejoukkona ovat kaikki kroonisen munuaiskorvaushoidon aloittaneet potilaat. Jos oma munuaistoiminta palautuu alle 3 kuukauden kuluessa munuaiskorvaushoidon aloituksesta, kyseessä ei ole krooninen munuaiskorvaushoito. Lisätietoa munuaiskorvaushoidosta https://www.terveyskyla.fi/munuaistalo
Pitkäaikaisen munuaiskorvaushoidon aloittaa Suomessa vuosittain noin 500 potilasta. Vuoden 2023 lopussa munuaiskorvaushoidossa oli noin 5300 potilasta, joista 64 prosenttia oli saanut munuaisensiirron. Suurin osa dialyysihoidoista toteutetaan keskushemodialyysinä sairaaloissa tai erillisissä dialyysiyksiköissä.
Rekisteri kattaa koko Manner-Suomen ja Ahvenanmaan ja on arvioitu, että rekisterin kattavuus kaikista kroonisessa munuaiskorvaushoidossa olevista potilaista on 98 prosenttia. Ahvenanmaan potilasmäärät ovat pienet, eikä se kuulu yhteistyöalueisiin, joten Ahvenanmaan tuloksia ei ole esitetty näissä raporteissa.
Munuaiskorvaushoitopotilaita hoitavien yksiköiden henkilöstö tallentaa tiedot hoidon aloittaneista potilaista, hoitomuodosta ja tärkeimmistä hoitoon ja potilaiden sairauteen liittyvistä tiedoista. Tiedot munuaisensiirtolistalle asettamisesta ja tehdyistä munuaisensiirroista saadaan elinsiirtorekisteristä. Rekisterin tiedot päivitetään kerran vuodessa.
Tiedot tallennetaan kirjaamalla ne Munuaistautirekisterin sähköiseen tietokantaan. Rekisteriin kerättävä tieto on munuaiskorvaushoidosta vastaavien ammattilaisten käsin syöttämää potilaan hoidon yhteydessä tai potilastietojärjestelmiin kirjattujen tietojen perusteella tallennettua, eli sen voidaan katsoa olevan luotettavaa.
Rekisterin raportit kuvaavat erikoissairaanhoidossa toteutunutta hoitoa. Munuaiskorvaushoito aloitetaan ja toteutetaan aina julkisessa erikoissairaanhoidossa.
Indikaattoreissa tulokset on ilmoitettu Suomen tasolla, yhteistyöalueittain (YTA) ja osa indikaattoreista hyvinvointialueittain yhteistyöalueiden sisällä. Yhteistyöalueet vastaavat aiempia eritysvastuualueita, joita on Suomessa viisi yliopistosairaaloiden vastuualueisiin jaettuna. Ilmaantuvuuden ja vallitsevuuden indikaattoreissa potilaan yhteistyöalue ja hyvinvointialue on määritelty potilaan kotikunnan mukaan. Hoidon laatua kuvaavissa indikaattoreissa (hoitomuoto 90 päivän kohdalla, munuaisensiirtolistalle asettamiseen kulunut aika, dialyysipotilaiden hemoglobiinitaso ja hemodialyysin veritie) potilaan yhteistyöalue on määritelty hoitavan sairaalan mukaan.
Potilaiden määrät eri ryhmissä voivat olla varsin pieniä, joten vaihtelu vuosien ja alueiden välillä voi johtua osittain sattumasta.
Munuaistautirekisterin tietoa tehdyistä munuaisensiirroista ja sieltä mahdollisesti puuttuvista potilaista on verrattu elinsiirtorekisterin tietoihin, josta löytyvät kaikki Suomessa tehdyt elinsiirrot. Potilaita hoitaviin yksiköihin lähetetään vuosittain tiedot rekisterissä olevista potilaista, jotka ovat tiedon mukaan hoidossa kyseisessä yksikössä. Yksiköt voivat tämän perusteella tehdä tarvittavat muutokset ja lisäykset tietokantaan.
laaturekisterit@thl.fi