Pressmeddelanden och nyheter
-
Näthandel med och hemleverans av alkoholdrycker skapar nya utmaningar för övervakningen av detaljhandeln med alkohol och för iakttagandet av principerna för ansvarsfullhet, bedömer THL och Valvira. Enligt THL och Valvira står effektiv myndighets- och egenkontroll av åldersgränser och försäljning till berusade i centrum för ansvarsfull hemleverans av alkohol.
-
År 2022 genomgick i genomsnitt 49 procent av barnen i åldersklassen omfattande hälsoundersökningar vid barnrådgivningen och inom skolhälsovården.
-
Elever inom den grundläggande utbildningen och studerande på andra stadiet använder elevhälsotjänster i stor utsträckning.
-
Influensaepidemin pågår fortfarande. Influensa har konstaterats på olika håll i Finland och i alla åldrar. Antalet influensafynd som rapporterats till registret över smittsamma sjukdomar har dock minskat. Majoriteten av de laboratoriebekräftade influensafynden är influensa A, men enstaka influensa B-infektioner har också rapporterats.
-
Studie: Ökad vedeldning när energipriset steg, ändå försämrades inte luftkvaliteten i småhusområdena41 procent av dem som bodde i egnahemshus och hade en eldstad uppgav att de eldat mer i den på grund av energipriset under uppvärmningssäsongen 2022–2023. Något överraskande försämrade detta dock inte luftkvaliteten i småhusområdena, vilket framgår av en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
-
Under 2024 kommer THL att samla in omfattande uppgifter för att få en bild av hur många unga som är deprimerade och hur många av dem som önskar få och får hjälp. Målet är att förbättra tillgängligheten, effektiviteten och jämlikheten i behandlingen av depression hos unga i Finland.
-
En enkät som THL lät göra i januari 2024 visar att över hälften av finländarna stöder den nuvarande alkoholpolitiken. 57 procent av finländarna anser att den nuvarande alkoholpolitiken är lämplig. I fjol understödde 53 procent av deltagarna den nuvarande alkoholpolitiken.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) genomför våren 2024 en enkät riktad till familjer med förskolebarn bosatta i Finland. Hälften av föräldrarna till barn födda 2017 inbjuds att delta. Det innebär i praktiken att cirka 50 000 föräldrar till barn som börjar skolan i år är inbjudna.
-
I slutet av december 2023 väntade nästan 174 000 patienter på icke-brådskande specialiserad sjukvård i välfärdsområdena. Antalet patienter som väntat på vård var cirka 3 500 färre än i augusti 2023.
-
Av THL:s förhandsstatistik framgår att antalet klienter och boendedagar på skyddshemmen ökade i fjol. Skyddshemmen hade 5 266 klienter, vilket är cirka hundra fler än 2022.
-
Redan 95 procent av verksamhetsenheterna med heldygnsomsorg når upp till personaldimensioneringen enligt äldreomsorgslagen. Informationen framgår av Institutet för hälsa och välfärds uppföljning som gjordes i oktober 2023.
-
Pneumokocker, dvs. Streptococcus pneumoniae är en bakterie som orsakar vanliga infektioner i de övre luftvägarna, till exempel bihåleinflammation och öroninflammation. Ibland kan den också orsaka allvarlig sjukdom som kräver sjukhusvård, såsom lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Blodförgiftningar eller hjärnhinneinflammationer orsakade av pneumokockbakterier är ändå sällsynta i Finland.
-
Det är nu möjligt att utveckla den individuella vården av patienter även med hjälp av fynd som gjorts i registerundersökningar.
-
Sex projekt har fått anslag för hälsofrämjande. Projekten som fått anslag stöder kommunernas åtgärder för att främja välfärd och hälsa. Samtidigt beaktar projekten de förändringar och nationella program som social- och hälsovårdsreformen medför.
-
Enligt nya finländska och tidigare nordiska undersökningar använder människor mer läkemedel och tjänster inom den offentliga primärvården när priset är lägre.
-
Den färska rapporten jämför finländarnas hälsotillstånd och hälso- och sjukvårdstjänster med andra EU- och nordiska länder. I rapporten som Europeiska kommissionen publicerade fokuserar man bland annat på effekterna av coronapandemin och på den psykiska hälsan. Även om Finland till många delar klarar sig bra i jämförelsen finns det utmaningar särskilt när det gäller tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster.
-
Diagnosen aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD) har snabbt blivit vanligare bland barn och unga i Finland.
-
Under coronaepidemins första år 2020 ökade dödligheten bland personer med funktionsnedsättning i arbetsför ålder mer än bland den övriga befolkningen.
-
År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra.
-
Coronavaccinationsrundan som inleddes hösten 2023 har framskridit bra i välfärdsområdena. Totalt har det redan getts över 905 000 boosterdoser under höstvintern, vilket är fler än för ett år sedan. Eftersom det kan förekomma fördröjningar i dataöverföringen kan antalet i själva verket vara ännu större.
Visar 61 - 80 / 82