Pressmeddelanden och nyheter
-
Förhandlingarna om WHO:s nya pandemiavtal slutfördes den 16 april, och avtalet ska godkännas vid WHO:s generalförsamling i maj.
-
Två av tre högskolestuderande önskar få barn i framtiden, män något mer än kvinnor. Hos kvinnor har önskan om barn minskat under de senaste åren. Dessa resultat framgår av Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes av THL våren 2024.
-
Ansökan om anslag för hälsofrämjande för 2026 öppnas i maj 2025. Anslagsramen uppgår till 11 300 000 euro preliminärt.
-
Täckningen för den andra dosen av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) som ges till sexåringar har minskat, vilket ökar risken för en mässlingsepidemi. I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad, men andelen helt ovaccinerade barn är ändå större än tidigare.
-
Antalet besök på grund av psykisk ohälsa bland unga har ökat betydligt inom den offentliga hälso- och sjukvården. Under 2023 rapporterades cirka 1,5 miljoner undersöknings- och vårdbesök bland 7–22-åringar på grund av psykisk ohälsa. Besöken gjordes av cirka 175 000 unga.
-
Tuberkulos är en av världens vanligaste infektionssjukdomar. Enligt en uppskattning av Världshälsoorganisationen (WHO) insjuknade sammanlagt 10,6 miljoner människor i tuberkulos 2023 och 1,3 miljoner människor dog av sjukdomen. Flest sjukdomsfall konstateras i Asien och Afrika.
-
Var och en har rätt att leva i trygghet utan våld eller hot om våld samt att få stöd i livet efter våldet. Dessa mål uppnås inte utan kompetenta yrkespersoner inom social- och hälsovården samt fostrings- och utbildningssektorerna, polisen och de rättsliga myndigheterna. I en färsk utredning som genomfördes av THL kartlades på vilket sätt teman som gäller våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingår i centrala högskoleexamina.
-
54 procent av befolkningen anser att den nuvarande alkoholpolitiken är lämplig, medan 17 procent vill ha en striktare politik. 20 procent av respondenterna önskar en liberalare alkoholpolitik än i nuläget. Dessa resultat framgår av THL:s enkät Alkoholpolitiska åsikter.
-
Personer som bor i Finland bedömer kvaliteten på inomhusluften i hemmet som god något oftare än personer som bor i Sverige och Estland. Däremot är oron för hälsoriskerna med inomhusluften vanligare i Finland än i grannländerna.
-
Enligt THL:s registeruppgifter ökar antalet ADHD-diagnoser bland barn och unga fortfarande. År 2023 hade omkring 11 procent av pojkarna i klass 1–6 en ADHD-diagnos. Bland pojkar i åldern 13–17 var motsvarande andel omkring 10 procent. Andelen ADHD-diagnoser bland flickor var omkring 4 procent i klass 1–6 och omkring 6 procent i åldern 13–17.
-
Välfärdsområdena har under sina två första verksamhetsår i betydande grad börjat förnya sina social- och hälsovårdstjänster. Utvecklingen av tjänsterna utmanas dock av trycket på ekonomisk anpassning, visar THL:s omfattande rapport.
-
Fåglarnas vårflyttning ökar risken för fågelinfluensasmitta. I år har man i Finland tills vidare observerat fågelinfluensa hos kajor i Åbo i slutet av januari och hos en duvhök i Tövsala i februari. Ingen fågelinfluensasmitta har konstaterats hos människor i Finland, men i övriga Europa och världen har det förekommit smittfall.
-
I en undersökning av Institutet för hälsa och välfärd (THL) konstateras att dosdispensering av läkemedel och teknik som används vid nattövervakning kan spara arbetstid vid serviceboende med heldygnsomsorg.
-
THL:s och fem andra europeiska folkhälsoinstituts direktörer har publicerat ett öppet brev om Världshälsoorganisationen WHO i den prestigefyllda tidskriften The Lancet.
-
Enligt en färsk undersökning av THL skyddar fågelinfluensavaccinet mot sjukdom som orsakas av de fågelinfluensavirus som cirkulerar för närvarande. I Finland har vaccin mot fågelinfluensa erbjudits sedan sommaren 2024 till yrkesgrupper som löper förhöjd risk för sjukdomen, såsom personer som arbetar med pälsdjur och fjäderfä.
-
År 2024 uträttade ett rekordstort antal klienter ärenden på skyddshemmen. Skyddshemmen hade sammanlagt 5 759 klienter, vilket är cirka fyrahundra fler än 2023. Uppgifterna framgår av THL:s förhandsuppgifter för 2024.
-
Orsakerna till att man får utkomststöd varierar avsevärt både mellan enskilda människor och enligt välfärdsområde, framgår av THL:s färska rapport. Denna mångfald måste beaktas för att stödet ska kunna förnyas på ett hållbart sätt.
-
En unik databank, både nationellt och internationellt, kommer att upprättas i Finland. I den samlas information om upp till 200 000 barn som föds under de närmaste åren och om deras familjer. Informationen kommer att användas i forskning som syftar till att stödja befolkningens välfärd under framtida årtionden.
-
I år har 28 projekt fått anslag för hälsofrämjande. Projekten som fått anslag stöder kommunernas verksamhet för främjande av välfärd och hälsa samt den verksamhet som kommunerna, välfärdsområdena och organisationerna genomför tillsammans.
-
Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer.
Visar 1 - 20 / 26