Pressmeddelanden och nyheter
-
Det nya verktyget för bedömning av välfärdsområdets servicebehov ger välfärdsområdena bättre möjligheter att förutse förändringar i servicebehovet och de kostnader som följer av det. Verktyget ger också information om bakgrundsfaktorerna.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) och social- och hälsovårdsministeriet (SHM) använder i fortsättningen benämningen mpox för apkoppor i sin svenskspråkiga kommunikation.
-
De som arbetar inom elevhälsotjänsterna i skolor och läroanstalter ägnar en betydande del av sin arbetstid åt psykiska problem hos elever och studerande.
-
Utöver att delta i kampanjen mot rasism stöder THL arbetsplatser när de ska lära sig nya, antirasistiska arbetssätt.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) instruerar välfärdsområdena att erbjuda gravida en boosterdos av vaccin mot kikhosta. Målet är att förhindra allvarliga fall av kikhosta hos spädbarn.
-
Överdriven internetanvändning bland unga ökade 2017–2023. Ökningen var särskilt tydlig bland flickor på alla skolstadier. Överdriven internetanvändning har samband med psykiska problem, lite motion och sömn samt studie- och inlärningssvårigheter.
-
Enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC finns det en liten risk för att mpox, som tidigare kallades apkoppor, ska bli en epidemi i Europa. Särskilt i riskgrupper och bland dem som haft nära kontakt med konstaterade eller misstänkta fall är risken för smitta dock måttlig eller hög. ECDC publicerade sin riskbedömning för mpox idag (16.8.2024). Enligt THL har Finland och övriga Europa god beredskap att bekämpa och konstatera eventuella sjukdomsfall.
-
Höstens vaccinationer mot covid-19 inleds enligt välfärdsområdenas egna tidsplaner. Finland har fått Comirnaty-vaccin som har uppdaterats enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rekommendation mot JN.1-varianten av coronaviruset.
-
Enligt rekommendation av Institutet för hälsa och välfärd (THL) erbjuds vaccination mot fågelinfluensa till personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller andra omständigheter löper ökad risk att smittas av fågelinfluensa. Vaccinationsserien består av två doser. Vaccinpartiet som fåtts till Finland föråldras i slutet av september, så personer som löper risk att smittas bör ta den första vaccinationen under augusti.
-
Enligt de uppgifter som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har fått har en person som insjuknat i mässling rest med fartyget Viking Line Gabriella fredagen den 26 juli kl. 14.00–16.50 från Tallinn till Helsingfors. Under resan har övriga resenärer kunnat exponeras för mässling.
-
Kokain används i allt högre grad även utanför huvudstadsregionen, visar THL:s färska avloppsvattenundersökning. I huvudstadsregionen och dess närhet har användningen nyligen stabiliserats, men i flera städer utanför huvudstadsregionen är användningen av kokain den högsta i mäthistorien. Även användningsmängderna av amfetamin har ökat markant i flera städer jämfört med den föregående riksomfattande uppföljningen som genomfördes år 2022.
-
THL har i samarbete med Livsmedelsverket utarbetat en rekommendation om målgrupperna för vaccination mot fågelinfluensa. Vaccinet erbjuds personer som fyllt 18 år och som på grund av sitt arbete eller någon annan omständighet löper ökad risk att smittas av fågelinfluensa.
-
Alkoholkonsumtionen fortsatte minska i fjol. Enligt färsk statistik från THL var den totala konsumtionen av alkoholdrycker i Finland 8,7 liter hundraprocentig alkohol per invånare som fyllt 15 år. Det är 2,4 procent mindre än 2022.
-
I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.
-
I slutet av april 2024 väntade över 162 000 patienter på icke-brådskande specialiserad sjukvård i välfärdsområdena. Antalet personer som väntade på vård var cirka 10 000 färre än i december 2023.
-
THL anser att den av regeringen föreslagna terapigarantin rörande den mentala hälsan hos barn och unga ska införas stegvis. Först bör man säkerställa att det finns tillräckligt med personal i hela landet för att hjälpa barn och unga med låg tröskel. Samtidigt bör serviceutbudet utökas så att metoderna kan användas för att erbjuda hjälp till alla barn och unga.
-
Ordnandet av det lagstadgade barnskyddet lyckas endast i Södra Karelen och Helsingfors, visar färsk statistik från THL. Personaldimensioneringen inom barnskyddet skärptes vid ingången av 2024 så att en socialarbetare kan ha högst 30 barn som klienter. Tidigare var antalet 35.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) undersöker välfärden hos familjer som får barn i år och deras upplevelser av tjänster för familjer. Till och med 38 000 föräldrar i spädbarnsfamiljen får inbjudan att delta i undersökningen.
-
Det framgår av THL:s färska statistikrapport att skärpningen av vårdgarantin från förra hösten har i synnerhet påskyndat tillgången till läkarbesök. Enligt den fick patienterna i mars 2024 inom primärvårdens öppna sjukvård icke-brådskande läkarvård eller undersökning inom två veckor – till och med inom en vecka – betydligt oftare än i mars 2023.
Visar 1 - 20 / 76