Pressmeddelanden och nyheter
-
Cirka hälften av högskolestuderandena använder i huvudsak Studenternas hälsovårdsstiftelsens (SHVS) hälsotjänster. I yrkeshögskolorna nästan fördubblades andelen som använder SHVS tjänster, från 24 procent till 43 procent mellan åren 2021 och 2024. Resultaten framkommer i hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT) som genomfördes senaste vår.
-
Även om den totala alkoholkonsumtionen i Finland har minskat sedan 2008, är riskkonsumtion fortfarande vanligt förekommande. 11 procent av 20–79-åringarna (450 000 personer) har en förhöjd risk för hälsoproblem orsakade av alkohol. Vid långvarig konsumtion av alkohol är riskgränsen för alkoholrelaterade hälsoproblem mer än 14 portioner alkohol per vecka för män och mer än 7 portioner alkohol per vecka för kvinnor.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) undersöker under läsåret 2024–2025 ungas matkonsumtion och näringsintag.
-
I välfärdsområdena känner man ganska väl till FINGER-verksamhetsmodellen som förebygger minnessjukdomar, men endast drygt hälften av områdena utnyttjar modellen. Situationen varierar från kommun till kommun och modellen tillämpas på olika sätt i områdena. Ett effektivare utnyttjande av modellen skulle bidra till att dämpa ökningen av antalet minnessjukdomar.
-
För första gången i Finland har en bedömning gjorts av den ekonomiska betydelsen av närnaturens hälsoeffekter när det gäller att bekämpa folksjukdomar.
-
Välfärdsområdena har under det gångna året i huvudsak lyckats trygga de lagstadgade tjänster som motsvarar invånarnas behov trots pågående förändringsprogram som balanserar verksamheten och ekonomin, berättar Institutet för hälsa och välfärds (THL) bedömningar av ordnandet av social- och hälsovårdstjänster.
-
År 2023 var nettodriftskostnaderna* för social- och hälsovården 23,9 miljarder euro. Per invånare uppgick kostnaderna till 4 294 euro.
-
I slutet av augusti 2024 väntade över 166 000 patienter på icke-brådskande specialiserad sjukvård i välfärdsområdena. Antalet personer som väntar på icke-brådskande specialiserad sjukvård är fortfarande stort och har inte minskat sedan våren 2024.
-
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
-
Äldre personer är mycket nöjda med den äldreomsorg de får och många enheter inom äldreomsorgen får bra betyg av klienterna. Under de senaste två åren har dock en del av bedömningarna förändrats i en negativ riktning inom hemvården. Dessa resultat framkommer i den uppföljning av klientnöjdheten inom äldreomsorgen som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gjort.
-
Närståendevårdarna i olika områden är i olika ställning eftersom välfärdsområdena beviljar stöd för närståendevård på olika grunder. Enligt en utredning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) ligger beviljandet av närståendevård ganska nära de nationella grunderna för beviljande av stöd för närståendevård (s.k. Omakari-kriterierna) som THL rekommenderade 2022 i mindre än en tredjedel av regionerna.
-
I oktober inleder många välfärdsområden influensavaccinationer av personer som hör till riskgrupperna. För personer som fyllt 85 år rekommenderas förstärkt vaccin som ger ett bättre vaccinationsskydd som dessutom varar hela influensasäsongen. Influensaepidemin har ännu inte börjat i Finland.
-
Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.
-
Kommunernas och välfärdsområdenas samarbetsprocesser och -strukturer som främjar äldre personers hälsa och välfärd behöver förbättras eller saknas helt. Detta framgår av Institutet för hälsa och välfärds (THL) enkät som kartlade metoder som främjar äldre personers välfärd, hälsa och funktionsförmåga samt branschens utvecklingsbehov.
-
Det nya verktyget för bedömning av välfärdsområdets servicebehov ger välfärdsområdena bättre möjligheter att förutse förändringar i servicebehovet och de kostnader som följer av det. Verktyget ger också information om bakgrundsfaktorerna.
-
Inom många socialvårdstjänster är det också nödvändigt att utföra arbetsuppgifter i anslutning till patientens vård. THL har publicerat en anvisning för tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården, med precisering av i vilka situationer patientuppgifter uppkommer i organisationer som tillhandahåller socialvårdstjänster.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) och social- och hälsovårdsministeriet (SHM) använder i fortsättningen benämningen mpox för apkoppor i sin svenskspråkiga kommunikation.
-
De som arbetar inom elevhälsotjänsterna i skolor och läroanstalter ägnar en betydande del av sin arbetstid åt psykiska problem hos elever och studerande.
-
Utöver att delta i kampanjen mot rasism stöder THL arbetsplatser när de ska lära sig nya, antirasistiska arbetssätt.
Visar 1 - 20 / 91