Aktuellt
-
Inom många socialvårdstjänster är det också nödvändigt att utföra arbetsuppgifter i anslutning till patientens vård. THL har publicerat en anvisning för tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården, med precisering av i vilka situationer patientuppgifter uppkommer i organisationer som tillhandahåller socialvårdstjänster.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
-
De som arbetar inom elevhälsotjänsterna i skolor och läroanstalter ägnar en betydande del av sin arbetstid åt psykiska problem hos elever och studerande.
-
Upphandlingarna av systemen inom socialvården i välfärdsområdena är på slutrakan. Införandet av Kanta-tjänsterna fördröjs dock av de förändrade övergångsperioderna som kan påverka utvecklingsarbetet med systemen.
-
Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerar fredagen den 28 juni 2024, på adressen thl.fi/jst, Ledningens strategiska lägesbild av situationen i välfärdsområdena.
-
Alkoholkonsumtionen fortsatte minska i fjol. Enligt färsk statistik från THL var den totala konsumtionen av alkoholdrycker i Finland 8,7 liter hundraprocentig alkohol per invånare som fyllt 15 år. Det är 2,4 procent mindre än 2022.
-
Inom socialvården lönar det sig att främja införandet av Kanta-tjänsterna så snabbt som möjligt för att tilläggstiden verkligen ska vara till nytta. Man måste reservera tillräckligt med tid för att lära sig de nya verksamhetsmodellerna och för att stödja tjänsteproducenterna.
-
I slutet av april 2024 väntade över 162 000 patienter på icke-brådskande specialiserad sjukvård i välfärdsområdena. Antalet personer som väntade på vård var cirka 10 000 färre än i december 2023.
-
Ordnandet av det lagstadgade barnskyddet lyckas endast i Södra Karelen och Helsingfors, visar färsk statistik från THL. Personaldimensioneringen inom barnskyddet skärptes vid ingången av 2024 så att en socialarbetare kan ha högst 30 barn som klienter. Tidigare var antalet 35.
-
Det framgår av THL:s färska statistikrapport att skärpningen av vårdgarantin från förra hösten har i synnerhet påskyndat tillgången till läkarbesök. Enligt den fick patienterna i mars 2024 inom primärvårdens öppna sjukvård icke-brådskande läkarvård eller undersökning inom två veckor – till och med inom en vecka – betydligt oftare än i mars 2023.
-
Den nya lagen om avbrytande av havandeskap har inte haft någon betydande inverkan på antalet aborterÅr 2023 gjordes cirka 8 300 aborter, dvs. 7,1 aborter per tusen kvinnor i fertil ålder (15–49 år).
-
Ordnandet av funktionshinderservice i välfärdsområdena har varit en utmaning under det första verksamhetsåret. Det har förekommit många problem med att trygga basservicen och det råder brist på både personal och finansiering. Sätten att ordna tjänsterna har dock kunnat förenhetligas.
-
Sitra föreslår i sin utredning att behandlingen av uppgifter inom social- och hälsovården ska förnyas och anser att datamodellerna medför miljardbesparingar. En del av förslagen i utredningen verkar vara baserade på bristfällig information om de befintliga digitala lösningarna. Gemensamma datamodeller och standarder har utnyttjats redan länge.
-
Sjukdomsfrekvensen och arbetsoförmågan är störst i Norra Savolax och Norra Karelen. Samtidigt är också skillnaderna mellan kommunerna störst geografiskt utbredda välfärdsområden. Sjukfrekvensen och arbetsoförmågan går dock inte lika starkt hand i hand i alla områden, visar de senaste resultaten av det nationella hälsoindexet.
-
THL följde upp genomförandet av hemvården och heldygnsomsorgen i oktober 2023.
-
Lika tillgång till vård utan dröjsmål inom primärvården ska tryggas, anser THL. Regeringen meddelade på tisdagen som en del av sina beslut vid ramförhandlingarna att vårdgarantin för icke-brådskande vård inom primärvården lättas upp så att man måste få vård inom tre månader. För närvarande kan väntetiden vara högst 14 dygn.
-
Belastningen på personalen inom äldreomsorgen varierar stort mellan regionerna. I en nationell jämförelse var belastningen störst i Vanda-Kervo, Helsingfors och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden. Verksamhetsenheternas chefer besvarade Institutet för hälsa och välfärds (THL) enkät.
-
Regeringen föreslår ändringar i lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården (kunduppgiftslagen). Ändringar föreslås i bland annat socialvårdens tidsfrister för anslutning till Kanta-tjänsterna.
-
Av resultaten av enkäten Hälsa i skolan framgår att eleverna i de svenskspråkiga grundskolorna mår bättre i skolan än eleverna i de finskspråkiga skolorna, men att de oftare upplever psykiskt våld av en förälder eller någon annan vårdande vuxen.
-
Handboken om samarbete i informationshantering inom socialvården ger välfärdsområdena verktyg för instruktioner till privata tjänsteproducenter.
Visar 21 - 40 / 51