Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta

Julkaisuajankohta 27.5.2024 12.29
Tiedote

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.

”Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin”, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen.  

  • Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu.  
  • Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus.  
  • Lämpörasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.  

Kuumuuden terveyshaittoja voi ehkäistä 

Hellepäivinä on syytä kiinnittää erityistä huomiota omaan, läheisten ja muiden kanssaihmisten hyvinvointiin.  

”Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois erityisesti päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä”, muistuttaa Grotenfelt-Enegren. 

Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä. 

Myös sään mukaiseen vaatetukseen ja auringolta suojautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin. Auringossa ihoa pitäisi suojata UV-säteilyltä vaatteiden ja aurinkosuojavoiteiden avulla sekä muistaa myös hattu ja aurinkolasit. 

Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi pulahtamalla uimaan tai viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla. Myös sisätilat kannattaa pyrkiä pitämään viileinä. 

”Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä”, kertoo Grotenfelt-Enegren. 

Terveydenhuoltoon on hyvä olla yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee. Yhteyttä kannattaa ottaa ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. 

Lisätietoja 

Helle

Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Helteen terveyshaittojen torjunta hoitolaitoksissa

Lämpösairauksien oireet ja hoito

Kesäterveys - vastauksia yleisimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin  

Mikaela Grotenfelt-Enegren 
ylilääkäri 
THL
p. 029 524 8418
[email protected]

Timo Lanki 
johtava tutkija  
THL
p. 029 524 6326
[email protected]

Ikääntyminen Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Ympäristöterveys Ympäristöterveys