Ohjeita matkailijoille: Miten Wuhan-koronavirukselta voi suojautua? 

Julkaisuajankohta 23.1.2020

passit ja lemasimet.

 

Matkailuun Kiinassa tai Aasiassa ei liity merkittävää riskiä saada Wuhan-koronaviruksen tartunta. Sen sijaan Wuhanin kaupungin alueella matkustamiseen voi liittyä Wuhan-koronavirustartunnan riski.

Näitä suosituksia on hyvä noudattaa, kun matkustat 

Kiinaan matkustaessa matkailijoiden kannattaa aina noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää erityisesti

  • läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio
  • toreja, joilla myydään eläviä ja kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi
  • läheistä kosketusta luonnoneläimiin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin
  • kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä.

Ulkoministeriön matkustustiedotteista saa lisäksi tietoa Kiinan yleisestä turvallisuustilanteesta ja matkailusta. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) mukainen asiantuntijakomitea kokoontui keskiviikkona 22.1. arvioimaan, täyttääkö tilanne kansainvälisen terveysuhan kriteerit. Komitea jatkaa asian käsittelyä torstaina 23.1. WHO ei tällä hetkellä suosita rajoituksia matkustamiseen tai kaupankäyntiin.

Mikäli sinulla on oireita Wuhanin matkan jälkeen, toimi näin

Yksittäiset tapaukset matkailijoilla ovat mahdollisia Suomessakin. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää jatkotartuntoja.

  • Jos olet matkustanut Wuhanin kaupungin alueella ja saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa matkalta palaamisen jälkeen, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Tilanne Wuhanissa

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. 

Tartunnan saaneista suurin osa on ollut keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Vakavaan taudinkuvaan sairastuneilla on yleensä ollut jokin pitkäaikaissairaus, ja menehtyneet ovat olleet pääosin iäkkäitä.

THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa. THL tiedottaa lisää tilanteen muuttuessa ja päivittää tietoja sivulle:

Ajankohtaista - Wuhanin koronavirus


Lisätietoja

Ohjeet: Käsienpesu ja yskiminen

Jussi Sane
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7406
[email protected] 

Taneli Puumalainen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 6080
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi matkailuterveys - thlfi