Tiedotteet ja uutiset
-
Valtakunnallisen kyselyn perusteella terveysasemien asiakkaat ovat pääosin erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Vastaajista jopa 94 prosenttia koki palvelun olleen hyödyllistä, ja yli 90 prosenttia vastasi, että hoitoa koskevat päätökset tehtiin yhteistyössä asiakkaan kanssa. Tiedot käyvät ilmi THL:n valtakunnallisen terveysasemien asiakaspalautekyselyn tuloksista keväältä 2024.
-
Noin puolet korkeakouluopiskelijoista käyttää pääsääntöisesti YTHS:n terveyspalveluja. Ammattikorkeakouluissa YTHS:n palveluja käyttävien osuus lähes kaksinkertaistui 24 prosentista 43 prosenttiin vuosien 2021 ja 2024 välillä. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.
-
Vaikka alkoholin kokonaiskulutus on Suomessa vähentynyt vuodesta 2008, alkoholin riskikäyttö on yhä yleistä. Alkoholin aiheuttaminen terveyshaittojen riskiryhmään kuuluu 11 prosenttia 20–79-vuotiaista (450 000 henkilöä). Pitkäaikaisen käytön terveyshaittojen riskiraja tarkoittaa miehillä yli 14 ja naisilla yli 7 alkoholiannosta viikossa.
-
Osalla tänä syksynä kausi-influenssarokotuksen saaneista näkyy OmaKannan rokotustiedoissa virheellinen merkintä lintuinfluenssarokotuksesta. Kyseessä on influenssarokotteiden kirjaamiskoodiin liittyvä ongelma, joka korjataan marraskuun alussa.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii lukuvuonna 2024–2025 nuorten ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia.
-
Muistisairauksia ehkäisevä FINGER-toimintamalli tunnetaan hyvinvointialueilla melko hyvin, mutta vain reilu puolet alueista hyödyntää mallia. Tilanne vaihtelee kunnittain, ja mallia sovelletaan alueilla eri tavoin. Mallin tehokkaampi hyödyntäminen auttaisi hillitsemään muistisairauksien määrän kasvua.
-
Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnon terveysvaikutuksilla voi olla kansantautien torjunnassa.
-
Hyvinvointialueet ovat onnistuneet kuluneen vuoden aikana turvaamaan pääosin asukkaidensa tarvetta vastaavat lakisääteiset palvelut huolimatta käynnissä olevista toimintaa ja taloutta tasapainottavista muutosohjelmista, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioinnit sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Aalto-yliopiston laaja yhteistutkimus paljastaa, miten botit muovasivat kansanterveyteen liittyvää keskustelua koronapandemian aikaan erityisesti Twitterissä.
-
Vuonna 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon nettokäyttökustannukset* olivat 23,9 miljardia euroa. Asukasta kohden kustannukset olivat 4 294 euroa.
-
Elokuun 2024 lopussa yli 166 000* potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon hyvinvointialueilla. Kiireettömään erikoissairaanhoitoon odottajia on edelleen paljon eikä odottajien määrä ole vähentynyt keväästä 2024.
-
Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana, erityisesti naisilla. Tulokset selviävät Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT), joka toteutettiin viime keväänä.
-
Lapsen riski sairastua astmaan voi lähes puolittua muihin lapsiin verrattuna, jos äiti harrastaa raskausaikana aktiivista liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Asia selvisi Itä-Suomen yliopiston (UEF), Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa, jossa seurattiin lähes tuhatta Kuopion syntymäkohorttitutkimuksen (KuBiCo) äiti-lapsiparia raskausajalta lapsen seitsemänteen ikävuoteen asti.
-
Iäkkäät ovat varsin tyytyväisiä saamiinsa vanhuspalveluihin, ja lukuisat vanhuspalveluyksiköt saavat hyviä asiakasarvioita. Viimeisen kahden vuoden aikana osa arvioista on kuitenkin muuttunut kielteisemmäksi kotihoidossa. Nämä tulokset selvisivät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannasta.
-
Omaishoitajat eri alueilla ovat eri asemassa, koska hyvinvointialueet myöntävät omaishoidon tukea erilaisin perustein. Omaishoidon myöntäminen on melko lähellä THL:n vuonna 2022 suosittamia omaishoidon tuen kansallisia myöntämisperusteita (ns. Omakari-kriteerit) alle kolmasosalla alueista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitys.
-
Monet hyvinvointialueet aloittavat riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset lokakuussa. 85 vuotta täyttäneille suositellaan tehostettua rokotetta, jotta rokotesuoja olisi parempi ja kestäisi koko influenssakauden ajan. Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa.
-
THL julkaisee uudet, perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo) tietoihin pohjaavat työterveyshuollon tietokantaraportit. Aiemmat THL:n raportit on nyt uudistettu ja täydennetty yhteistyössä THL:n ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Uutta tietoa on saatavissa esimerkiksi työkyvyttömyysaikojen pituuksista ja syistä sekä ennaltaehkäisevästä toiminnasta työterveyshuollossa.
-
Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet viimeisten kolmen vuoden aikana. Toimeentulonsa erittäin niukaksi ja epävarmaksi kokeneiden opiskelijoiden osuus on lisääntynyt tällä aikavälillä 13 prosentista 19 prosenttiin.
-
Kuntien ja hyvinvointialueiden iäkkäiden terveyttä ja hyvinvointia edistävissä yhteistyöprosesseissa ja -rakenteissa on parannettavaa tai niitä ei ole lainkaan. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselystä, jolla kartoitettiin iäkkäiden hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä edistäviä keinoja ja alan kehittämistarpeita.
-
Kotihoitoa saavien määrä vähenee edelleen, vaikka ikääntyneiden määrä kasvaa. Vuonna 2023 säännöllisen kotihoidon piirissä oli 14 prosenttia 75 vuotta täyttäneestä väestöstä. Osuus on vähentynyt kolme prosenttiyksikköä vuodesta 2017, jolloin kotihoitoa saaneiden osuus oli suurimmillaan 2010-luvulla.
Näytetään 1 - 20 / 180
- Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
- Elintavat ja ravitsemus
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
- Ikääntyminen
- Infektiotaudit ja rokotukset
- Kansantaudit
- Lapset, nuoret ja perheet
- Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
- Mielenterveys
- Sote-palvelujen johtaminen
- Sukupuolten tasa-arvo
- Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
- Väkivalta
- Toimintakyky
- Ympäristöterveys
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi