Tiedotteet ja uutiset
-
Iäkkäille tarjotulla monipuolisella elintapaohjauksella voidaan vähentää sairaalahoitopäivien tarvetta ja päivystyskäyntejä, osoittavat laajan suomalaisen FINGER-interventiotutkimuksen uudet tulokset.
-
Hampaiden eroosio on hyvin yleistä aikuisilla. Eroosiota tutkittiin ensimmäistä kertaa Suomessa laajasti Terve Suomi -väestötutkimuksessa.
-
THL:n jätevesiseurannassa on löytynyt rokotteesta peräisin olevaa muuntunutta tyypin 2 poliovirusta. Löydös tehtiin Tampereen seudulta marraskuussa kerätystä jätevedestä. Vastaavia löydöksiä on tehty syksyn aikana myös muissa Euroopan maissa. Yhtään tautitapausta ei ole toistaiseksi todettu. Suomessa väestön rokotussuoja poliota vastaan on erittäin hyvä.
-
Kaksi laajaa tutkimusta on selvittänyt, kuinka suuri osa mielenterveydellä oireilevista nuorista kokee itse tarvitsevansa hoitoa.
-
Monet raskaana olevat päihteitä käyttävät henkilöt ja heidän perheensä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua, mikä voi lisätä sekä perheen että syntyvän lapsen riskejä. THL on julkaissut suosituksista ja toimintamalleista koostuvan työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi.
-
Koko maassa 80 prosenttia palvelutarpeen arvioinneista valmistui alle kolmessa kuukaudessa. Osuus on huonontunut jo kolmen vuoden ajan. Henkilöstömitoituksessa on monella alueella merkkejä paremmasta.
-
Suomessa on tänä vuonna raportoitu selvästi tavanomaista enemmän mykoplasmatapauksia. Mykoplasma on bakteeri, joka aiheuttaa tyypillisesti hengitystieinfektioita. Tapausmäärät lähtivät nousuun jo heinäkuussa, ja 2.12.2024 mennessä THL:n tartuntatautirekisteriin oli ilmoitettu 8 880 laboratoriovarmennettua mykoplasmatapausta. Ennen koronapandemiaa tapauksia ilmoitettiin vuosittain 1 500–3 000, lukuun ottamatta aiempaa huippuvuotta 2011, jolloin tapauksia ilmoitettiin 7 805.
-
Juuri julkaistun tilaston mukaan noin neljäosalla pojista ja viidesosalla tytöistä on ylipainoa tai lihavuutta. Tilastossa julkaistiin ensimmäistä kertaa tietoja myös lasten ja nuorten vaikean lihavuuden yleisyydestä.
-
Ikääntyneiden kuntouttavaa päivätoimintaa järjestettiin keväällä 2024 kaikilla hyvinvointialueilla yhtä lukuun ottamatta. Lähes kaikki järjestävät kuntouttavaa päivätoimintaa omana palvelutuotantona.
-
THL pyrkii parantamaan hyvinvointialueiden rahoituksen ennakoitavuutta ja näin helpottamaan alueiden talouden suunnittelua. Ensi vuodesta alkaen THL julkaisee alueiden lopulliset rahoituslaskelmat pääosin jo keväällä. Laskelmat tehdään maaliskuussa valmiiksi väestön sairastavuustietojen osalta, ja syksyllä ne päivitetään ainoastaan väestön tulotiedoilla.
-
Ruoka-aputoiminnan valtionavustus vuosille 2025–2026 on haettavissa. Valtionavustusta voivat hakea kunnat ja hyvinvointialueet. Hakuaika on 29.11.2024–31.1.2025.
-
Suomi on onnistunut hiv-tartunnan saaneiden hoidossa ja epidemian hallinnassa. Hiviin ja sen hoitoon liittyvissä tiedoissa on kuitenkin vielä puutteita niin terveydenhuollossa kuin kansalaistenkin keskuudessa.
-
Tuoreen tutkimuksen mukaan alkoholin käyttö liittyy olennaisesti sekä kannabiksen kokeiluun että myöhempään käyttöön. Yli puolet kyselyn kannabista joskus elämänsä aikana käyttäneistä vastaajista oli alkoholin vaikutuksen alaisena kokeillessaan kannabista ensimmäisen kerran.
-
Sovitteluun ohjattujen asioiden määrä nousi vuonna 2023 lähes seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Sovittelutoimistoihin ohjattiin melkein 10 800 sovittelualoitetta, jotka sisälsivät noin 15 000 asiaa.
-
Monialainen opiskeluhuoltotyö oppilaitosten sisällä on pysynyt tiiviinä senkin jälkeen, kun opiskeluhuoltopalvelujen järjestämisvastuu siirtyi vuonna 2023 hyvinvointialueille. Sen sijaan opiskeluhuoltopalvelujen yhteistyö lasten ja nuorten perus- ja erityistason mielenterveyspalvelujen kanssa toteutuu jopa aiempaa harvemmin. Tiedot käyvät ilmi juuri julkaistuista OPA 2024-tiedonkeruun tuloksista.
-
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.
-
Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin taistelulaji, jolla on vuosittain yli 800 miljoonaa* seuraajaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja elokuvaohjaaja Iris Olssonin 26.11. julkaistu dokumentti “Life at the Ringside” antaa äänen viidelle suomalaiselle, jotka elivät lapsuutensa kehän laidalla, vasten tahtoaan.
-
Valtaosa lähisuhde- ja seksuaaliväkivallan tekijöille suunnatuista tukipalveluista on suhteellisen lyhytaikaista tukea ja ohjelmatyötä. Pitkäaikaista psykososiaalista tukea väkivaltaisen käyttäytymismallien muuttamiseksi on tarjolla vain vähän. Tiedot käyvät ilmi THL:n tuoreesta selvityksestä, joka kuvaa väkivallan lopettamiseen tarjottavaa tukea Suomessa sekä lähisuhdeväkivallan tekijöiden kohtaamista hyvinvointialueiden sote-palveluissa.
-
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportin mukaan iäkkäiden palvelunsaajien toimintakyvyssä, avuntarpeissa sekä päivystyskäyntien ja yksinäisyyden yleisyydessä on paljon alueittaista vaihtelua niin kotihoidossa, yhteisöllisessä asumisessa kuin ympärivuorokautisessa hoidossakin.
-
Korkeakouluopiskelijoiden elintavoissa on tapahtunut positiivisia muutoksia viimeisten kolmen vuoden aikana. Liikunnan määrä on lisääntynyt, ja päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen vähentynyt. Toisaalta on havaittavissa myös kielteisiä muutoksia: Lihavuus on yleistynyt. Lisäksi yhä useampi opiskelija kokee netinkäyttönsä ongelmalliseksi.
Näytetään 1 - 20 / 212
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi