Tiedotteet ja uutiset
-
Neuvottelut WHO:n uudesta pandemiasopimuksesta saatiin päätökseen 16.4. ja sopimus on tarkoitus hyväksyä WHO:n yleiskokouksessa toukokuussa.
-
Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmesta toivoo saavansa lapsia tulevaisuudessa, miehet hieman naisia yleisemmin. Naisilla lapsitoiveet ovat vähentyneet viime vuosina. Tulokset selviävät THL:n keväällä 2024 toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT).
-
Nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt sekä työikäisillä miehillä että naisilla. Yleisimmin nikotiinipusseja käyttävät alle 40-vuotiaat aikuiset. Tämän ikäisistä miehistä nikotiinipusseja käyttää päivittäin tai satunnaisesti 24 prosenttia. Nikotiinipussien käytön yleistymisen takia miesten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on kasvanut tupakkalain tavoitteen vastaisesti.
-
Vuoden 2026 terveyden edistämisen määrärahan haku aukeaa toukokuussa 2025. Määrärahakehyksen alustava suuruus on 11 300 000 euroa.
-
Perhekeskukset kattavat koko Manner-Suomen: vuonna 2024 Suomessa oli jo 161 perhekeskusta ja yli 550 niihin kuuluvaa kohtaamispaikkaa, kertoo THL:n selvitys. Perhekeskukset kokoavat yhteen lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja vahvistavat hyvinvointialueiden yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa.
-
Lähes kaikissa tarkastelluissa perusturvaetuuksia saavissa kotitalouksissa tulojen riittävyys on heikentynyt vuosina 2024–2025, selviää THL:n julkaisemasta perusturvan riittävyyden väliarvioinnista. Taustalla ovat hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset.
-
Tieliikenteestä sekä lähinaapureista aiheutuva melu häiritsevät kaupungeissa asuvia eniten, selviää THL:n vuonna 2023 toteuttamasta kyselystä.
-
Kuusivuotiaille annettavien tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteiden (MPR) toisten annosten kattavuudessa on laskua, mikä lisää tuhkarokkoepidemian riskiä. Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin aiempaa suurempi.
-
Nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2023 aikana 7–22-vuotiailla raportoitiin noin 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä julkisessa terveydenhuollossa. Käyntejä oli noin 175 000 nuorella.
-
Tuberkuloosi on yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2023 yhteensä 10,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,3 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa.
-
Ikääntyneiden kotihoidossa työskentelee laskennallisesti noin 19 000 työntekijää. Määrä on pysynyt ennallaan vuodesta 2023. Ympärivuorokautisen palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon henkilöstömäärä on pienentynyt hieman. Näissä palveluissa työskenteli vuonna 2024 noin 40 600 henkilöä, mikä on noin 500 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
-
Jokaisella on oikeus elää turvassa ilman väkivaltaa tai sen uhkaa, sekä saada tukea väkivallan jälkeiseen elämään. Näitä tavoitteita ei saavuteta ilman osaavia ammattilaisia sosiaali- ja terveys- sekä kasvatus- ja koulutusaloilla, poliisissa ja oikeusviranomaisissa. THL:n tuoreessa selvityksessä kartoitettiin naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan teemojen sisältymistä keskeisiin korkeakoulututkintoihin.
-
Sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluiden määrä lisääntyy vauhdilla. Monilla ryhmillä, kuten osalla ikääntyvistä, pitkäaikaissairaista, maahanmuuttaneista tai esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivistä, on kuitenkin vaikeuksia käyttää digipalveluita.
-
Väestöstä 54 prosenttia pitää nykyistä alkoholipolitiikkaa sopivana, tiukempaa politiikkaa haluaisi 17 prosenttia. Nykyistä väljempää alkoholipolitiikkaa toivoo 20 prosenttia vastaajista. Tulokset käyvät ilmi THL:n Alkoholipoliittiset mielipiteet -kyselystä.
-
Suomessa asuvat arvioivat kodin sisäilman laadun hyväksi hieman useammin kuin Ruotsissa ja Virossa asuvat. Sen sijaan huoli sisäilman terveysriskeistä on Suomessa naapurimaita yleisempää.
-
THL:n rekisteritietojen mukaan lasten ja nuorten ADHD-diagnoosien määrä on edelleen kasvanut. Vuonna 2023 noin 11 prosentilla alakouluikäisistä pojista oli ADHD-diagnoosi. 13–17-vuotiailla pojilla vastaava osuus oli noin 10 prosenttia. Alakouluikäisillä tytöillä ADHD-diagnoosien yleisyys oli noin 4 prosenttia ja 13–17-vuotiailla noin 6 prosenttia.
-
Hyvinvointialueet ovat kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana ryhtyneet merkittävästi uudistamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluitaan. Palvelujen kehittämistä haastaa kuitenkin paine talouden sopeutuksiin, selviää THL:n toimittamasta laajasta raportista.
-
THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneiden Kela-korvauskokeilu tulisi kytkeä osaksi julkista terveydenhuoltoa. THL toteaa lakiesitystä koskevassa lausunnossaan, että perusterveydenhuoltoa voitaisiin tehokkaammin vahvistaa kohdistamalla kokeiluun suunniteltu rahamäärä hyvinvointialueille siten, että se käytettäisiin hoitojonojen purkuun palvelusetelien avulla.
-
Lintujen kevätmuutto lisää lintuinfluenssatartuntojen riskiä. Suomessa on tänä vuonna havaittu lintuinfluenssaa toistaiseksi tammikuun lopussa Turussa naakoilla sekä helmikuussa Taivassalossa kanahaukalla. Ihmisillä lintuinfluenssatartuntoja ei ole Suomessa todettu lainkaan, mutta muualla Euroopassa ja maailmalla niitä on ollut.
-
Lääkkeiden annosjakelun ja yövalvonnan teknologiat voivat säästää työaikaa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa.
Näytetään 1 - 20 / 38
THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16.
Puh. 029 524 6161
Sähköposti: info(at)thl.fi