Päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden määrä perhekuntoutuksissa on laskenut viime vuosina
Asiakasmäärä päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnatussa laitoskuntoutuksessa on laskenut, selviää THL:n tuoreesta kyselystä. Sen sijaan HAL-poliklinikoilla (Huume Alkoholi Lääke) asiakasmäärä on pysynyt tasaisena. Kyselyssä kartoitettiin päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja vauvaperheille suunnattujen palvelujen tilannetta ja muutoksia viiden vuoden seurantajaksolla. Kyselyyn vastasi kaikki kolmetoista laitosmuotoisen hoidon ja kuntoutuksen palveluntarjoajaa sekä 23 HAL-poliklinikkaa.
Päihteiden käyttöä arvioidaan olevan noin 6 prosentilla raskaana olevista naisista. Tämä tarkoittaa vajaata 3 000 naista vuosittain. Tarkkoja lukuja raskauden aikaisesta tai vauvaperheissä tapahtuvasta päihteiden käytöstä ei ole, mutta palvelujen piirissä olleiden eri asiakkaiden määrä antaa suuntaa ilmiön laajuudesta sekä siitä, kuinka hyvin kohderyhmää tavoitetaan.
HAL-poliklinikoilla hoidetaan ja seurataan noin tuhatta naista vuosittain. Laitosmuotoisten perhekuntoutusyksiköiden asiakasmäärä on laskenut 20 prosenttia viiden vuoden seurantajakson aikana. Asiakasmäärä sisältää kuntoutusjaksolla olleet naiset, miehet ja lapset.
”Erityisen huolestuttavalta vaikuttaa kehitys, että raskauden aikaisten hoito- ja kuntoutusjaksojen osuus vähenee. Perhekuntoutusjaksoista valtaosa aloitettiin vasta lapsen syntymän jälkeen. Osa päihteitä käyttävistä raskaana olevista naisista jää todennäköisesti tunnistamatta”, sanoo projektipäällikkö Anne Arponen THL:stä.
Vuonna 2019 ja 2020 alle viidesosa naisista oli aloittanut perhekuntoutusjakson raskaana ollessaan. Tämä tarkoittaa noin 40 naista vuodessa.
Erityispalveluihin tarvitaan lähete terveydenhuollosta. Lähete HAL-poliklinikoille tulee yleensä äitiysneuvoloista ja laitosmuotoiseen perhekuntoutukseen asiakkaan kotikunnan lastensuojelusta.
”Kyseisten palveluiden asiakasmäärät, annettu hoito, seuranta ja kuntoutus ovat riippuvaisia siitä, kuinka hyvin neuvoloissa ja lastensuojelussa kyetään tunnistamaan päihteiden käyttö, ja siten tekemään lähete erityispalveluun”, Arponen toteaa.
Lisätietoja:
Kyselytutkimus päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palveluista
Anne Arponen
projektipäällikkö
THL
puh. 029 524 6208
[email protected]