THL ehdottaa muutosta rokotusasetukseen – muutoksella varauduttaisiin tarjoamaan 5–11-vuotiaille mahdollisuutta koronarokotukseen

Julkaisuajankohta 17.12.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että koronarokotuksia koskevaan valtioneuvoston asetukseen tehdään 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia koskeva muutos. Muutoksella varauduttaisiin siihen, että lapsille voidaan alkaa tarjota mahdollisuutta koronarokotukseen.

THL on antanut asiasta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle, ja lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto.

5–11-vuotiailla koronavirustaudin aiheuttama taudinkuva on pääosin lievä, ja ikäryhmän tautitaakka on ollut epidemian aikana hyvin matala. 

Lasten matalasta tautitaakasta huolimatta vanhemmat voisivat kuitenkin harkita lastensa rokottamista, jos katsovat, että se on perusteltua esimerkiksi lähipiirissä olevan vakavasti sairaan tai koronavirustaudin riskiryhmässä olevan läheisen suojelemiseksi. 

Mahdollisuus lasten rokotuksiin ei saisi viivästyttää koronavirustaudille haavoittuvimpien ryhmien eli iäkkäiden ja muiden riskiryhmäläisten rokotuksia.

THL:n lausunto perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) kokouksessaan 16.12.2021 antamaan lausuntoon ja THL:n omaan asiantuntijatyöhön.

Lisätietoa rokotteiden turvallisuudesta lapsilla saatu joulukuun aikana

Joulukuun aikana on saatu maailmalta lisää tietoa rokotteiden turvallisuudesta 5–11-vuotiailla. 

Yhdysvalloista saadun turvallisuusnäytön valossa yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa.

Vakavista haittavaikutuksista tutkimuksissa ilmeni, että harvinaisten sydänpussin (perikardiitti) ja sydänlihaksen (myokardiitti) tulehduksen ilmaantuvuus oli noin yksi miljoonaa rokoteannosta kohti, mikä on vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä.

THL seuraa tiiviisti rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta ikäryhmässä kertyvää tietoa.

THL suositteli 2.12.2021 koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille.
Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Lisätietoja

Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
[email protected]
 
Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
 
Emmi Sarvikivi
ylilääkäri
THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi