Toisen koronarokoteannoksen on saanut Suomessa yli 60 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä
Ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneita on Suomessa nyt noin 4,03 miljoonaa ja toisen annoksen saaneita 3 miljoonaa. 12 vuotta täyttäneestä väestöstä ensimmäisen annoksen on saanut noin 83 prosenttia ja toisen annoksen noin 62 prosenttia.
”Edelleen olisi tärkeää, että erityisesti alle 40-vuotiaat ottaisivat ensimmäisiä koronarokoteannoksia, sillä tämän ikäisissä ollaan ensimmäisen annoksen osalta vielä reilusti alle 80 prosentin lukemissa. Koronavirustauti voi olla vakava myös alle 40-vuotiailla ja vaatia sairaalahoitoa”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
Kahdella rokoteannoksella saadaan tehokas suoja
Kaikki Suomessa käytettävät koronarokotteet antavat kahden annoksen jälkeen hyvän suojan koronavirustartuntaa vastaan ja erinomaisen suojan sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia vastaan.
”THL on ehdottanut, että kolmansia annoksia tarjottaisiin rajatuille ryhmille eli immuunipuolustukseltaan heikentyneille sekä koronarokotusten kärkipäässä 3–4 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille ryhmille. Tämä asia on sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtioneuvoston päätöksenteossa. Pääosa muusta väestöstä on saanut rokotuksen myöhemmin ja 6-12 viikon annosvälillä, joten teho on heillä yhä hyvä. Kolmannen annoksen antamisella koko väestölle ei ole tällä hetkellä kiirettä”, Kontio kertoo.
THL:n tutkimuksen mukaan kaksi rokoteannosta antaa noin 78 prosentin suojan koronavirustartuntaa vatsaan ja yli 90 prosentin suojan sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan.
Suomeen saapunut yhteensä yli kahdeksan miljoonaa koronarokoteannosta
Koronarokotteita on saapunut maahan rokotusten aloittamisen jälkeen yhteensä yli kahdeksan miljoonaa annosta. Seuraavalla viikolla rokoteannoksia saapuu noin 196 000, jonka jälkeen rokotteita saapuu muutaman viikon ajan arviolta noin 126 000-127 000 annosta. Syyskuun viimeisellä viikolla saapuneiden annosten määrä on jälleen suurempi, kun maahan saadaan noin 315 000 annosta.
Lisätietoja:
Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]