Ulkomaalaistaustaisilla esiintyy harvoin traumaperäistä stressihäiriötä
Ulkomaalaistaustaisilla esiintyy verrattain harvoin traumaperäistä stressihäiriötä. THL:n tuoreen tilastoraportin mukaan koko ulkomaalaistaustaisessa väestössä traumaperäisen stressihäiriön (posttraumatic stress disorder, PTSD) diagnoosi on alle prosentilla (0,7 %), mutta esiintyvyys vaihtelee sukupuolen ja taustamaan mukaan.
Raportissa on selvitetty PTSD-diagnoosien esiintyvyyttä ulkomaalaistaustaisessa väestössä erikoissairaanhoidossa vuosina 2016–2020. Tulosten tulkintaa vaikeuttaa se, ettei vastaavia tietoja ole saatavilla koko väestöstä.
Traumaperäisen stressihäiriön esiintyvyys on korkeampaa konfliktialueilta saapuvilla
PTSD:n esiintyvyys on korkeinta miehillä, jotka ovat tulleet Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Heillä esiintyvyys oli vajaa kolme prosenttia (2,7 %). Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleilla naisilla reilulla kahdella prosentilla (2,4 %) oli PTSD-diagnoosi. Myös naisilla, jotka ovat kotoisin Etelä-Euroopasta, Afrikasta (pl. Pohjois-Afrikka) tai Amerikka-, Oseania- ja muut -ryhmänmaista PTSD:n esiintyvyys oli keskimääräistä korkeampaa.
Koska traumaperäisen stressihäiriön diagnoosi edellyttää, että ihminen on kokenut poikkeuksellisen uhkaavan tai katastrofaalisen tapahtuman, on luonnollista, että konfliktialueilta saapuvat kokevat myös traumaperäisestä stressihäiriöstä keskimääräistä useammin. Tämä on tärkeää ottaa huomioon palveluiden suunnittelussa.
Osassa tuloksia saattaa näkyä viive hoitoon pääsyssä
PTSD diagnosoitiin useammin naisilla kuin miehillä. Vain Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka -taustaisilla PTSD:tä diagnosoitiin miehillä naisia enemmän. Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että naisille PTSD-oireita kehittyy miehiä useammin. Osasyynä eroihin voi olla se, että naiset ja miehet altistuvat keskimäärin erityyppisille traumakokemuksille.
PTSD oli keskimääräistä yleisempää nuorilla ja heillä, jotka ovat asuneet maassa vähemmän aikaa. Silti esimerkiksi Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleilla PTSD:n esiintyvyys oli yhtä korkeaa tai korkeampaa niillä, jotka olivat asuneet maassa viidestä kymmeneen vuotta kuin niillä, jotka olivat asuneet maassa alle viisi vuotta. Koska näissä ryhmissä monien traumakokemus on todennäköisesti tapahtunut lähtömaassa tai pakomatkalla, voivat tulokset viitata viiveeseen hoitoon pääsyssä.
Diagnoosien esiintyvyys kertoo vain sen, kuinka suuri osuus väestöstä on saanut diagnoosin erikoissairaanhoidossa. Tilastoissa ei huomioida heitä, joilla on oireita, mutta jotka eivät ole saaneet diagnoosia erikoissairaanhoidossa.
Lisätietoja
Regina García Velázquez
tilastotutkija
THL
puh. 029 524 8356
[email protected]