Yhdenvertaisuusvaltuutettu esittää lakimuutoksia yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien parantamiseksi
Yhdenvertaisuusvaltuutettu luovutti 26.4.2022 kertomuksen eduskunnalle yhdenvertaisuuden toteutumisesta Suomessa vuosina 2018–2021. Kertomuksessa on:
- katsaus yhdenvertaisuuden tilasta Suomessa ja
- perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta ulkomaalaisten oikeuksiin ja ihmiskauppaan liittyen.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu esittää suosituksessa eduskunnalle lakimuutoksia, jotta yhdenvertaisuus ja perusoikeudet toteutuisivat tämänhetkistä paremmin. Kertomuksessa korostetaan tarvetta liittää yhdenvertaisuuden edistäminen suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti yhteiskunnallisiin muutosprosesseihin.
Syrjintä on syvällä suomalaisen yhteiskunnan rakenteissa
Syrjintää koetaan Suomessa paljon, oikeudet eivät toteudu yhdenvertaisesti ja yhteiskunnassamme on eriarvoisuutta ylläpitäviä rakenteita. Yhteiskunnan arvo- ja asenneilmasto on sidoksissa yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen. Syrjintä ja rasismi vaikuttavat kokonaisvaltaisesti monen ihmisen elämään, jopa lapsuudesta alkaen.
Yhdenvertaisvaltuutetulle tehtävät yhteydenotot ovat kasvaneet vuosittain merkittävästi ja eniten yhteydenottoja tehdään vammaisuuteen ja alkuperään perustuvasta syrjinnästä.
Syrjinnän uhrien oikeussuojaa tulee vahvistaa yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksessa
Yhdenvertaisuuslain uudistusesitys tulee eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä 2022 ja siinä vahvistetaan syrjinnän uhrin oikeussuojaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan roolia syrjintään puuttumisessa. Tehokas tapa parantaa syrjinnän uhrin asemaa on:
- vahvistaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan roolia syrjintään puuttumisessa esimerkiksi antamalla heille oikeuden määrätä hyvitys, silloin kun lautakunta arvioi, että syrjinnän kieltoa on rikottu
- sekä laajentaa lautakunnan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivalta kattamaan myös työelämän syrjintä.
Tutkimukset osoittavat, että vähemmistöt kohtaavat laajaa työelämäsyrjintää. Esimerkiksi vammaisten ihmisten työllistymiselle on olemassa monia rakenteellisia esteitä.
Esimerkkejä yhdenvertaisuusvaltuutetun antamista suosituksista liittyen vammaisuuteen
- Yhdenvertaisuuslakiin kirjataan YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien yleissopimuksen CRPD:n mukaiset velvoitteet kohtuullisiin mukautuksiin sekä ennakollinen varautuminen vammaisten henkilöiden erityistarpeisiin kaikille sopivaa suunnittelua käyttäen.
- Viranomais- ja välttämättömyyspalveluita digitalisoitaessa on varmistettava palveluiden tarjonnan monikanavaisuus.
- Asunto-osakeyhtiölain uudistuksessa varmistetaan yhdenvertaisuus ja esteettömyys Suomea sitovan YK:n vammaisten henkilöiden yleissopimuksen velvoitteiden mukaisesti.
- Sähköinen tunnistautuminen on toteutettava yhdenvertaisesti kaikille. Lainsäädäntöä on kehitettävä tämän pikaiseksi toteuttamiseksi
- Tiekartta vammaisten henkilöiden työllistymisen rakenteellisten esteiden purkamiseksi on valmisteltava ja toteutettava viipymättä työ- ja elinkeinoministeriön johdolla.
- Vammaispalveluita sekä eläkejärjestelmää koskevan lainsäädännön ja vammaispalveluihin liittyvien alueellisten järjestämistapojen on toteutettava tosiasiallisesti vammaisten henkilöiden työelämäosallisuutta ja yrittäjyyttä.
- Vammaispalvelulainsäädännön uudistuksessa tulee täysimääräisesti huomioida vammaisyleissopimuksen sisältö niin, että sääntely turvaa yksilölliset, tarvelähtöiset palvelut vammaisille henkilöille. Vammaispalveluilla on voitava aidosti tukea vammaisen henkilön tosiasiallista ja osallistavaa yhdenvertaisuutta, esimerkiksi työelämässä.