Elintarvikkeiden tarjonnalla ja markkinoinnilla voidaan edistää terveellisiä valintoja – Suomen ruokaympäristö on arvioitu

Julkaisuajankohta 25.3.2022

Ruokapolitiikan ja -ympäristön arvioinnin perusteella esitetään toimenpide-ehdotuksia erityisesti liittyen lainsäädäntöön ja verotukseen, elintarvikkeiden tarjontaan ja markkinointiin, ruokapalveluihin, tutkimukseen ja seurantaan.

”Lasten ja nuorten valtakunnallinen ravitsemusseuranta puuttuu, ja sen aloittaminen on tärkeää. Lisäksi tarvitaan toimenpiteitä elintarvikkeiden, ruokien ja aterioiden pakkausmerkintöjen kehittämiseksi siten, että ne tukevat terveellisiä valintoja ja lapsille suunnattujen epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamiseen”, toteaa erikoistutkija Susanna Raulio THL:stä.

Pakkausmerkintöjen kehittämisessä on tärkeää seurata EU-tason elintarvikepakkauksen etupuolelle sijoitettavan tuotteen ravitsemuslaadun merkkijärjestelmän kehittämistä ja käyttöönottoa kansallisen merkintäjärjestelmän ohella. Toimivan ravitsemuslaadun merkkijärjestelmän avulla kuluttajat voivat helpommin tulkita myytävien elintarvikkeiden ja aterioiden ravitsemuksellista laatua ja energiasisältöä.

Lapsille suunnattujen epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamiseksi esitetään muun muassa kansallisen lainsäädännön mahdollisuuksien selvittämistä sekä lainsäädännön että itsesäätelyn toteutumisen valvontaa.

Poliittisilla päätöksillä ja toimenpiteillä voidaan edistää väestön terveyttä

”Terveyttä edistävän ruokaympäristön kehittämisessä ja raportissa ehdotettujen toimenpiteiden toimeenpanossa tarvitaan useita tahoja, kuten päättäjiä, ruokapalvelun ja elintarvike-, ravintola- ja kaupan alan toimijoita, tutkimusorganisaatioita ja kolmatta sektoria”, painottaa kehittämispäällikkö Päivi Mäki THL:stä.

Ruokaympäristömme on muuttunut: runsaasti energiaa, tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja lisättyä sokeria, mutta vain vähän suojaravintoaineita sisältävien elintarvikkeiden valikoima, tarjonta sekä saavutettavuus ovat lisääntyneet huomattavasti ja annos- ja pakkauskoot ovat kasvaneet.

Tavoitteena on ruokaympäristö, joka tukee väestöä tekemään terveyttä edistäviä ruokavalintoja.

”Poliittisilla päätöksillä ja yhteiskunnallisilla toimenpiteillä voidaan kannustaa ruoka-alan toimijoita kehittämään tuotteiden ravitsemuksellista laatua ja helpottaa terveyttä edistävien valintojen tekemistä ihmisten arjessa”, sanoo Päivi Mäki.

Suomessa toteutettiin ruokapolitiikan ja -ympäristön arviointi ensimmäistä kertaa kansainvälistä menetelmää käyttäen vuonna 2020. Tulokset ja ehdotetut toimenpiteet antavat suuntaviivoja terveyttä edistävän ruokaympäristön kehittämiseen ja kansanterveyden edistämiseen.

Arvioinnin mukaan Suomessa on toimivat rakenteet, johtaminen, hallinto sekä rahoitus terveyden ja terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi.

Lisätietoa

Mäki P, Raulio S, Helldán A, Sarlio S, Lyytikäinen A, Kuusipalo H, Laatikainen T. Suomen ruokapolitiikan ja -ympäristön arviointi ja toimenpide-ehdotuksia ruokaympäristön kehittämiseksi. Tutkimuksesta tiiviisti 7/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.

Mäki P, Raulio S, Helldán A, Sarlio S, Lyytikäinen A, Kuusipalo H, Laatikainen T. Terveyttä edistävä ruokaympäristö edellyttää yhteiskunnalta toimenpiteitä. Päätösten tueksi 2/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.

Esitys kansainvälisestä ja kansallisesta näytöstä.

 

Päivi Mäki
kehittämispäällikkö
p. 029 524 8612

Susanna Raulio
erikoistutkija
p. 029 524 8574

Sähköpostit: [email protected]

Elintavat ja ravitsemus Pääsivusto