Ensi kuussa Koronavilkun käyttäjä voi päästä testiin altistumisilmoituksen perusteella
Koronavilkku-sovelluksesta julkaistaan maaliskuun alussa päivitys, jossa käyttäjälle annetaan mahdollisuus hakeutua testiin altistumisilmoituksen perusteella. Tähän mennessä Koronavilkun altistumisilmoituksen saaneiden henkilöiden on suositeltu hakeutumaan testiin vain, jos heillä on oireita.
Muutos astuu voimaan 4. maaliskuuta, jolloin Koronavilkku-sovelluksesta julkaistaan päivitysversio. Uudessa sovellusversiossa altistumisilmoituksen saanutta käyttäjää kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, josta käyttäjä saa ohjeita esimerkiksi testaamiseen liittyen. Sovelluksessa on kuntakohtaiset ohjeet yhteydenottoa varten.
Muutos perustuu sosiaali- ja terveysministeriön 11.2.2021 päivittämään testausstrategiaan, jossa oireettomia käyttäjiä ohjeistetaan hakeutumaan testaukseen mahdollisimman pian Koronavilkun altistumisilmoituksen saamisesta. Toimintamallin muutoksen tavoitteena on tehostaa tartuntaketjujen katkaisua entisestään.
Koronavilkku ei tallenna käyttäjän nimeä tai yhteystietoja. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa sovelluksen käyttäjästä tai altistumisilmoituksista, joiden avulla altistuneet voitaisiin yhdistää tartuntaketjuun.
Kaikkia altistumisilmoituksen saaneita kehotetaan jatkossakin erityisesti välttämään kontakteja ja noudattamaan hyvää hygieniaa. Mahdollisuuksien mukaan kontakteja olisi hyvä välttää kahden viikon ajan. Vaikka koronavirustestin tulos olisi negatiivinen, kontaktien välttämistä olisi hyvä silti jatkaa, koska tartunta ei välttämättä näy heti testituloksessa. Mikäli oireita ilmaantuu, on syytä hakeutua uudestaan testiin.
Koronavilkun altistumisilmoitus ei jatkossakaan yksin riitä tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin perusteeksi. Mikäli tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin epäillään olevan tarpeen, tästä tehdään erillinen arvio terveydenhuollossa.
Koronavilkku-sovellusta käyttää tällä hetkellä yli 2,3 miljoonaa henkilöä. Sovelluksen avulla tartunnasta on ilmoitettu jo yli 11 000 kertaa ja ilmoitusten perusteella on täytetty yli 22 000 oirearviota. Testiin hakeutuneiden henkilöiden määrä ei ole tiedossa tietosuojan vuoksi.
Jos terveydenhuolto tai testaus ruuhkautuu, terveydenhuollossa huolehditaan ensisijaisesti oireisten henkilöiden testaamisesta. Suomen testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 30 000 näytettä vuorokaudessa. Suurimmat päivittäiset testimäärät ovat olleet yli 26 000 näytettä vuorokaudessa.
Lisätietoja:
Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt koronaviruksen testausstrategian (stm.fi)
Taneli Puumalainen
THL
ylilääkäri
[email protected]