Havainnot lintuinfluenssavirusten leviämisestä turkiseläinten välillä ovat vahvistuneet - jatkomutaatioiden mahdollisuus on tärkeää estää

Julkaisuajankohta 14.9.2023

Turkistarhoilla levinneiden lintuinfluenssavirusten sekvenssianalyysit vahvistavat aiempia epidemiologisia havaintoja siitä, että virukset leviävät tarhoilla myös turkiseläinten välillä. Turkiseläimet elävät hyvin tiiviisti, mikä luo otollisen alustan virusten nopealle leviämiselle ja muuntumiselle.

Lintuinfluenssatartunnan saaneiden turkiseläinten virusten perimää on tutkittu niin sanottujen sekvenssianalyysien avulla. Niiden avulla on määritetty viruksen tartunta- ja taudinaiheuttamiskykyyn vaikuttavia tekijöitä. Aineisto koostuu lähes sadasta näytteestä, jotka on kerätty 24 tilalta heinä-elokuussa.

”Viruksen tartuntareittejä tiloilla on useita. Sekvenssianalyyseistä saadut tiedot vahvistavat epidemiologisia havaintoja siitä, että virukset leviävät myös turkiseläimistä toisiin, eivät ainoastaan linnuista turkiseläimiin. Useissa viruksissa on havaittu myös huolestuttavia mutaatioita, jotka viittaavat virusten sopeutumiseen nisäkkäisiin.  Mitä pidempään virukset pääsevät kiertämään nisäkkäissä, sitä suurempi riski on uusille muunnoksille, jotka voivat aiheuttaa tartuntoja myös ihmisille”, sanoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh.

Ruokavirasto määrännyt tartunnan saaneiden tilojen kaikki eläimet lopetettavaksi 

Ruokavirasto kertoi eilen (13.9.), että se määrää kaikki ketut ja supikoirat lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Kaikki minkit on määrätty tartuntatarhoilta lopetettavaksi jo aiemmin. 

”Ruokaviraston päätös varmistaa sen, että oireisilla tiloilla tartuntaketjut saadaan katkaistua. Tartunnan saanut eläin voi kuitenkin olla myös oireeton, joten on hyvä, että virasto aloittaa laajemmat tarkastukset kaikilla turkistiloilla pikaisesti”, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Otto Helve.

THL:n riskiarviossa on jo aikaisemmin huomioitu tartuntojen todennäköinen leviäminen turkiseläinten välillä. Näin ollen laitoksen lintuinfluenssaa koskeva riskinarvio ei ole toistaiseksi muuttunut.

”Eläinten ja lopulta myös ihmisten suojaamiseksi tartuntojen riski tarhoilla on minimoitava. Lintuinfluenssaepidemioiden ja siten tarhoilla tapahtuvien ihmistartuntojen ja pandeemisten mutaatioiden riski on läsnä myös tulevaisuudessa, jos riittäviä pysyviä muutoksia bioturvallisuuden parantamiseksi ei tehdä”, Helve sanoo.

Lisätietoa:

THL:n lausunnot
Jatkolausunto riskinhallintatoimenpiteistä ihmisten terveyden suojelemiseksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan aiheuttamassa turkistarhojen epidemiassa (pdf 321 kt ) 30.8.2023

Lausunto riskinhallintatoimenpiteistä ihmisten terveyden suojelemiseksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan aiheuttamassa turkistarhojen epidemiassa (pdf 341 kt) 7.8.2023

Ruokaviraston tiedote (13.9.2023) Ruokavirasto määrää kaikki eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssatartunnan saaneilta turkistarhoilta

Erika Lindh
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8039

Otto Helve
johtaja, terveysturvallisuus
THL
p. 029 524 7711

[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto