Hivin hoitotulokset ovat hyviä, mutta tartunnat todetaan usein myöhään

Julkaisuajankohta 1.12.2022

Red ribbon.

Hiv on ihmisen immuunipuutosviruksen aiheuttama krooninen infektio. Hiv-tartunnan saaneiden hoitotulokset ovat Suomessa hyviä, mutta tartunnat todetaan usein myöhään, jopa vuosien viiveellä. 

Vuonna 2021 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 152 hiv-tartuntaa. Näistä 85 oli uusia, Suomessa ensikertaa todennettuja tartuntoja. Näistä uusista diagnooseista myöhään todettuja tartuntoja oli 63 prosenttia. 

”Tehostamalla testausta ja kohdentamalla sitä hivin riskiryhmiin voisimme todeta tartunnat nykyistä aiemmin. Kun diagnoosi tehdään ajoissa, sairaus ei yleensä lyhennä elinikää”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Hiv-lääkitys on elinikäinen

Kaikkien hiv-tartunnan saaneiden tulisi olla kiinnittynyt hoitoon ja käyttää hiv-lääkitystä. Lääkitys aloitetaan heti tartunnan toteamisen jälkeen, ja se on elinikäinen. 

Paras hoitotulos saadaan, kun hoito aloitetaan vaiheessa, jossa tauti ei ole vielä edennyt pitkälle. Hivin onnistunut hoito estää kuolemia, sairastumisia ja hivin tarttumista muihin. 

Suomessa eli vuoden 2022 alussa arviolta 3 200 ihmistä, joilla oli tiedossa oleva hiv-tartunta. Heistä 93 prosenttia oli kiinnittynyt hiv-hoitoon. Hoitoon kiinnittyneistä 97 prosenttia oli hiv-lääkityksellä, ja lääkityksellä olevista 95 prosentilla hoitotulos oli hyvä. Luvut kertovat siitä, että hiv-lääkitys on tehokasta ja potilaat ovat sitoutuneita hoitoon. 

Hiv-laaturekisterin avulla seurataan hoidon toteutumista

Yhdistyneet kansakunnat (YK) on asettanut tavoitteeksi aids-epidemian kukistamisen vuoteen 2030 mennessä. Tällöin 95 prosenttia hiv-tartunnoista tulisi olla diagnosoitu, diagnosoiduista 95 prosenttia hiv-lääkehoidossa ja lääkehoidolla olevista 95 prosentilla hyvä hoitotulos. 

Suomessa tavoitteiden saavuttamista seurataan HIV-rekisterin avulla, joka on yksi yhdeksästä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä kansallisesta laaturekisteristä, jotka aloittavat toimintansa vuoden 2023 aikana. Laaturekisterien avulla hoidon laatua voidaan seurata, vertailla ja arvioida järjestelmällisesti ja luotettavasti.

Maailman aids-päivää vietetään 1.12.

Lisätiedot

Mikä on hiv? (THL) 

Hiv ja aids, esiintyvyys ja tilastot (THL)  

Maailman aids-päivä (Hiv-työtä tekevät järjestöt)   

Hiv-epidemia voi päättyä vain, jos stigma ja syrjintä nujerretaan (THL blogi 1.12.2022)

Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit (THL) 

 

Henrikki Brummer-Korvenkontio
tutkimuspäällikkö
THL
p. 029 524 8455
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto hiv - thlfi maailman aidspäivä - thlfi