Koronaepidemiasta johtuvat neuvolapalvelujen sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon supistukset jatkuivat keväällä 2021

Julkaisuajankohta 10.6.2021

Kolme poikaa juoksee koulun pihalla

Koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana keväällä 2020 tehdyt supistukset lasten, nuorten ja perheiden ehkäiseviin palveluihin ovat jatkuneet tänä vuonna. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) neuvolaverkostolle sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon verkostoille tekemistä seurantakyselyistä.

Alkuvuonna 2021 kyselyyn vastanneista terveydenhoitajista suuri osa (neuvolassa 37 %, kouluterveydenhuollossa 46 % ja opiskeluterveydenhuollossa 54 %) on ollut ainakin osittain siirrettynä muihin, tavallisimmin koronaepidemiaan liittyviin tehtäviin. Siirrot ovat pääasiassa olleet lyhyitä, yhteensä alle 2 viikon mittaisia.

Käyntejä lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa on ollut alkuvuonna 2021 vähemmän kuin normaaliaikana vuonna 2019, mutta enemmän kuin keväällä 2020. Terveystarkastusten arvioidaankin toteutuvan keväällä 2021 paremmin kuin vuotta aikaisemmin.

Opiskeluterveydenhuollon palveluissa näkyy muutos palvelujen tuottamistavassa. Fyysisiä käyntejä on keväällä 2021 ollut vähemmän kuin normaaliaikana, mutta myös vähemmän kuin keväällä 2020. Etäasiointi on sen sijaan lisääntynyt voimakkaasti. Kaikkien asiointien määrä on kevään 2020 notkahduksen jälkeen palautunut lähes normaaliksi vuoden 2019 tasolle.

Ammattilaisten huoli asiakkaistaan kasvoi keväällä 2021

Henkilöstön huoli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista on kasvanut alkuvuonna 2021 verrattuna aikaan ennen koronaepidemiaa.  Eniten huoli asiakkaiden hyvinvoinnista oli kasvanut opiskeluterveydenhuollossa. Ammattilaisista 90 prosenttia arvioi huolensa opiskelijoiden hyvinvoinnista olleen alkuvuonna 2021 huomattavasti suuremman (57 % vastaajista) tai jonkin verran suuremman (33 % vastaajista) kuin ennen koronaepidemiaa.

Neuvolan henkilöstöstä 85 prosenttia ilmoitti huolensa lasten hyvinvoinnista olevan huomattavasti tai jonkin verran suurempaa kuin ennen epidemiaa. Kouluterveydenhuollon henkilöstöstä 83 prosenttia ilmoitti samoin.

Kyselyyn vastanneiden terveydenhoitajien ja lääkäreiden mukaan perheiden taloudelliset vaikeudet, vanhemmuuden haasteet sekä lasten, nuorten ja vanhempien yksinäisyys ja mielenterveysongelmat olivat lisääntyneet tänä vuonna. Mielenterveysongelmiin liittyviin käynteihin käytettiin neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa suurempi osuus työajasta kuin vuonna 2019.

”Ehkäisevien peruspalvelujen voimakas supistaminen on johtanut siihen, että lapset, nuoret ja perheet ovat jääneet osin yksin tiedon, tuen ja avun tarpeineen.  Avointen vastausten mukaan palvelu- ja hoitovaje on johtanut osalla asiakkaista ongelmien kasautumiseen ja vaikeutumiseen. Keväällä 2021 palvelut ovat edelleen ruuhkautuneet ja henkilöstö työskentelee kovan paineen alla”, arvioi THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen.

THL selvitti koronaepidemian vaikutuksia neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluihin keräämällä käyntisyytietoja Avohilmo-rekisteristä ja tekemällä huhtikuussa kyselyn, johon vastasi 700 asiakastyötä tekevää ammattilaista. Aiemmat kyselyt tehtiin syksyllä 2020 ja keväällä 2021.

Lähde:

Tuovi Hakulinen ym., Palveluja maskin takaa. Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut koronakeväänä 2021. Työpaperi 15/2021, THL.

Lisätietoja:

Tuovi Hakulinen (neuvolat)
tutkimuspäällikkö
puh. 029 524 7109

Marke Hietanen-Peltola (kouluterveydenhuolto)
ylilääkäri
puh. 029 524 7294

Johanna Jahnukainen (opiskeluterveydenhuolto) 
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8032

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL 
[email protected]

Aikaisemmin aiheesta:

Laura Kestilä ym., Covid19-epidemian vaikutukset hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen. Asiantuntija-arvio, syksy 2020. Raportti 14/2021, THL

Tuovi Hakulinen ym., ”Pahin syksy ikinä” Lasten, nuorten ja perheiden peruspalvelut koronasyksynä 2020. Työpaperi 37/2020, THL

Marke Hietanen-Peltola ym., Lasten, nuorten ja perheiden peruspalvelut koronakeväänä 2020. Tuloksia kouluterveydenhuollon verkoston ja perhekeskusverkoston tiedonkeruista. Työpaperi 26/2020, THL
 

Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto korona - thlfi kouluterveydenhuolto - thlfi lapsiperhepalvelut - thlfi neuvola - thlfi opiskeluhuolto - thlfi sote-palvelut - thlfi