Sote-palveluiden yhteensovittaminen on vasta kehittymässä alueilla – integraation arviointiin ja kehittämiseen on saatavilla uusi työkalu

Julkaisuajankohta 11.12.2023 6.00
Uutinen

Hyvinvointialueille on kehitetty uusi työkalu sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisen arvioimiseen ja kehittämiseen.

Hyvinvointialueille on kehitetty uusi työkalu sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisen arvioimiseen ja kehittämiseen. Sote-uudistuksessa hyvinvointialueet yhteensovittavat alueen sosiaali- ja terveyspalveluita (palveluintegraatio). Niin kutsutulla Scirocco-mittarilla on mahdollista mitata valmiutta tähän.  Palveluiden yhteensovittamisen edellytyksiä ovat muun muassa muutosvalmius, sähköiset tietojärjestelmät ja muutoksen esteiden tunnistaminen ja niiden poistaminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Turun yliopisto ovat kääntäneet ja muokanneet Scirocco-mittarin suomalaiseen palvelujärjestelmään soveltuvaksi. Mittaria voidaan käyttää alueilla itsearvioinnin välineenä niin, että eri henkilöstöryhmien jäsenten tekemistä itsenäisistä arvioinneista muodostetaan näkemys integraation tilanteesta sekä tunnistetaan kehittämistarpeita.

Mittari koettiin pilottitutkimuksessa toimivaksi työkaluksi integraatiovalmiuden arvioimiseen ja käytettäväksi erityisesti organisaation sisällä integraation kehittämisessä.   Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että integraatiovalmius vaihtelee sekä hyvinvointialueiden että henkilöstöryhmien välillä. Erot selittyvät osittain sillä, kuinka kauan nykyisenkaltaisella organisaatiolla palveluita on järjestetty.

”Sellaisten uusien työtapojen muodostaminen, joissa palvelut yhteensovitetaan asiakkaan tarpeiden mukaan, on aikaa vievä prosessi. Tämä on otettava huomioon, kun hyvinvointialueita verrataan keskenään. Alueet olivat organisoitumisvaiheen suhteen hyvin eri tilanteissa hyvinvointialueille siirryttäessä”, Turun yliopiston työelämäprofessori Hanna Tiirinki muistuttaa.

Alueiden välisistä eroista huolimatta kaikilla alueilla integraatiovalmius oli pilottitutkimuksen mukaan kehittymässä, eikä palveluiden integraatio ollut vielä vakiintunutta toimintaa.

Scirocco-mittari tuo esille myös eri henkilöstöryhmien väliset näkemyserot integraatiovalmiudesta. Ylin johto arvioi valmiuden yleensä muita henkilöstöryhmiä paremmaksi.

”Hyvinvointialueiden edustajat kokivat mittarin pilottitutkimuksen yhteydessä, että integraation arviointiin on tärkeä saada vastaajia kaikista henkilöstöryhmistä, jotta voidaan muodostaa kokonaiskuva alueen integraation tilanteesta. Eri henkilöstöryhmien näkemykset toimivat keskustelun avaajina ja auttavat työstettäessä paikallisia kehittämistarpeita”, THL:n tutkimusprofessori Timo Sinervo sanoo.

Integraatiovalmiuden mittaaminen auttaa sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamisessa

Scirocco-mittari arvioi integraatiovalmiutta 12:lla eri osa-alueella. Mittarilla saadaan ensisijaisesti laadullista tietoa integraation kehittämisen tueksi, mutta myös numeroarvio integraatiovalmiudesta. 

Sote-uudistuksen tavoitteiden – tasavertaiset ja laadukkaat palvelut, hoitoonpääsyn parantaminen ja kustannusten kasvun hillintä – saavuttamisen keskeisenä keinona on palvelujen yhteensovittaminen eli integraatio. Siksi on olennaista arvioida alueiden integraatiovalmiutta. 

”Palveluintegraation arvioinnin merkitys on kasvanut hyvinvointialueille siirryttäessä, mutta integraatiovalmiuden mittaamiseen ei juuri ole ollut saatavilla toimivia työkaluja. Hankkeessa pilotoitu Scirocco-mittari vastaa erityisesti tähän tarpeeseen, vaikka sen laajempi käyttöönotto vaatii vielä jatkokehittämistä ja suurempaa tutkimusaineistoa”, Timo Sinervo sanoo.

Integraation mittaaminen -hankkeen toteuttivat THL ja Turun yliopisto yhteistyössä Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen kanssa. Hankkeessa Scirocco-mittari käännettiin sekä suomeksi että ruotsiksi ja muokattiin suomalaiseen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään soveltuvaksi. Mittari pilotoitiin neljällä hyvinvointialueella sekä Työkykyohjelman kolmella alueella. Yhteensä 133 henkilöä vastasi kyselyyn.

Lisätietoa

Palveluintegraation mittaaminen -hankkeen tuloksia ja Scirocco-mittaria esitellään tiistaina 12.12. klo 12.30–18 pidettävässä seminaarissa, johon voi osallistua osittain myös etänä:
Perustason sote-palveluiden tutkimusverkoston ja integraatiotutkimushankkeiden päätösseminaari

Tutkimuksesta tiiviisti: Palveluintegraation arviointi – Scirocco-mittarin pilotointi

Scirocco-mittari on saatavilla Innokylässä:
Palveluintegraation arviointi Scirocco-mittarilla

Yhteystiedot

Timo Sinervo
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7231
sähköposti: [email protected]

Hanna Tiirinki
työelämäprofessori, dosentti
Turun yliopisto
puh. 029 450 2328
sähköposti: [email protected]

Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta