THL ehdottaa ikäteknologian kansallista koordinaatiomallia – tavoitteena on tukea iäkkäiden kotona asumista

Julkaisuajankohta 21.2.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa mallia ikäteknologian hyödyntämisen kansalliseen koordinaatioon. Tavoitteena on tehostaa etenkin kotona asumista tukevan hyvinvointiteknologian kehittämistä, käyttöönottoa ja vaikuttavuuden arviointia. Näin pyritään edistämään iäkkäiden hyvinvointia ja turvallista kotona asumista sekä kotihoidon ammattilaisten työhyvinvointia. 

Ehdotus koordinaatiomalliksi on suunniteltu THL:n vetämässä Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelmassa yhdessä sidosryhmien kanssa. Koordinaatiomallin tavoitteet ja tehtävät on määritelty Ikäohjelman periaatepäätöksessä, ja ehdotus on suunniteltu sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. 

THL:n koordinaatiotehtävän vuosittainen resurssitarve on 800 000 euroa, ja sidosryhmien ehdottamat toimenpiteet maksaisivat arviolta 22,1 miljoonaa euroa vuosina 2023–2027. Ikääntyneiden ja vammaisten pitkäaikaishoidon ja kotihoidon menot ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja olivat vuonna 2019 yhteensä 4 miljardia euroa.

Hyvät ratkaisut pitää jakaa ja saada nopeasti käyttöön 

Ehdotuksen mukaan THL koordinoisi ikäteknologian hyödyntämistä kansallisesti ja alan toimijat, kuten oppilaitokset, järjestöt ja yritykset, edistäisivät ikäteknologian hyödyntämistä omilla toimenpiteillään. 

Sidosryhmien toimenpide-ehdotukset käsittelevät muun muassa käyttäjien osallisuuden lisäämistä, vaikuttavuuden arviointia, ammattilaisten teknologiaosaamista, tuotteiden yhteiskehittämistä, viennin edistämistä sekä hyvinvointialueiden teknologiakoordinaatiota.

Koordinaatioroolissaan THL varmistaisi toimijoiden tiedonkulun ja yhteistyön, jotta ikäteknologiaa eri näkökulmista kehittävät ja käyttävät toimijat voivat huomioida toistensa tarpeet ja näkökulmat. 

”Ikäteknologian koordinaatiota tarvitaan, jotta hyvinvointialueet voisivat ottaa kotona asumista tukevia laitteita ja palveluja käyttöön entistä yhtenäisemmin ja vaikuttavammin. Tavoitteena on, että iäkkäät saavat käyttöönsä oikeat laitteet ja palvelut, jotka tukevat itsenäistä ja turvallista kotona asumista”, kertoo KATI-ohjelmaa johtava THL:n erikoistutkija Heidi Anttila. 

Pirstaleisista kokeiluista yhteistyöhön

Kotona asumista tukevaa teknologiaa – esimerkiksi kuvayhteyden kautta tehtävää etäkotihoitoa ja elintoimintojen etämittausta – käytetään osin yleisesti, mutta teknologian hyödyntämisessä on suuria alueellisia eroja. 

”Ikäteknologian laaja hyödyntäminen on poikkisektorinen haaste. Mukaan tarvitaan kaikki alan toimijat: yritykset, oppilaitokset, järjestöt, iäkkäät käyttäjät, hyvinvointialueet ja kotiin tuotavien palvelujen edustajat. Yhteistyötä tarvitaan niin teknologian käyttöönotossa, käytössä kuin vaikutusten seurannassa. Tätä ei voi kukaan tehdä yksin”, Anttila sanoo.

Suunnitelmaan on koottu ehdotetut toimenpiteet, niiden suhteet toisiinsa ja toimijoiden yhteistyön koordinointi.

”Malli on jatkuvaluonteinen. Jos se päätetään ottaa käyttöön seuraavalla hallituskaudella, uudetkin toimijat voivat liittyä toimintaan joustavasti”, sanoo Anttila.

Lisätietoja

Heidi Anttila
erikoistutkija, ohjelmajohtaja
THL
puh. 029 524 7687
[email protected]

Ikäteknologian kansallinen koordinaatio: kohti jatkuvuutta ja yhteistyötä. Ehdotus ikäteknologian kansalliseksi koordinaatiomalliksi ja toimenpiteiksi vuosille 2023–2027 

Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelma 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen pääuutinen - thlfi