THL ja Helsingin yliopisto ovat havainneet omikronin alalinjojen yhdistymisestä syntyneen muunnoksen

Julkaisuajankohta 25.2.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin yliopisto ovat havainneet omikronvariantin alalinjojen BA.1 ja BA.2 yhdistymisestä syntyneen muunnoksen.

THL sekvensoi viikoittain otannan positiivisista koronanäytteistä osana Helsingin yliopiston ja FIMM:in kanssa toteutettavaa varianttiseurantaa. Seurannassa on havaittu rekombinaatio kahden omikronvariantin BA.1 ja BA.2 alalinjojen välillä. Tapauksia on toistaiseksi 11 ja ne ovat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta. THL tehostaa varianttiseurantaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. 

Jos sairastuneella esiintyy kahta eri koronavirusvarianttia samanaikaisesti, on mahdollista, että virukset lisääntyvät samassa solussa ja vaihtavat perimän osia keskenään eli rekombinoituvat. Näin syntyy virus, jossa on osia molempien virusten perimästä. Koronavirus muuntuu mutaatioiden ja rekombinaation kautta.

Rekombinaatiosta syntyneiden virusten ei tiedetä aiheuttaneen omikroniin nähden kohonnutta tartunta- tai sairastumisriskiä. Useiden koronaviruslinjojen kiertäessä väestössä on hyvinkin todennäköistä, että rekombinantteja syntyy. Niistä on raportoitu enenevässä määrin eri maissa. 

Samat suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin 

Uusien virusmuunnosten leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja tee tarvittaessa koronatesti.

Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen.

Lisätietoja:

Niina Ikonen
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi