THL julkaisi lausuntonsa: Ravintolarajoitukset tehokkain tapa hillitä epidemiaa – lapsiin kohdistuvat rajoitukset viimesijainen toimi

Julkaisuajankohta 21.12.2021

THL on julkaissut lausuntonsa, joka koskee hallituksen niin sanottua hätäjarrumekanismia.

Lausunnossaan THL katsoo, että ravintolarajoitukset ovat tehokkain tapa hillitä pahenevaa epidemiatilannetta. THL:n mukaan etenkin anniskeluravintoloiden henkilömäärää tai aukioloa olisi nopeasti supistettava niin, ettei rajoituksia voisi kiertää koronapassilla.

Koronavirusta kiertää väestössä nyt runsaasti, ja omikronmuunnos saattaa lisätä tartuntojen määrää hyvin nopeasti. Lisäksi täysi koronarokotussarja ei kokonaan estä sitä, että myös rokotettu voi saada tartunnan ja levittää sitä eteenpäin. 

Tällä hetkellä koronapassi mahdollistaa sen, että rokotetut ja rokottamattomat tapaavat toisiaan paljon korkean ja kohtalaisen riskin ympäristöissä, kuten anniskeluravintoloissa. 

”Koronapassi ei estä altistumisia, vaan päinvastoin lisää niiden todennäköisyyttä. Korkean riskin kontakteja olisi pyrittävä nyt vähentämään hyvin nopeasti ja tehokkaasti niin, että koronapassilla ei voisi kiertää rajoituksia”, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä. 

Ravintolatoiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto. 

Riskiryhmien rokottaminen ensisijaista

Vaikka koronarokotukset eivät kokonaan estä tartuntoja, ne suojaavat hyvin vakavilta tautimuodoilta ja kuolemilta, myös omikrontartunnassa.

Kontaktien vähentämisen ohella on erittäin tärkeää, että etenkin ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien rokotussuojaa tehostetaan. 

”Kolmatta koronarokoteannosta tulee ensisijaisesti tarjota näihin riskiryhmiin kuuluville. Tällä pystymme parhaiten ehkäisemään sekä kuolemia että sairaalahoidon tarvetta. Tämä on erittäin tärkeä ja oikea-aikainen toimi juuri nyt”, Salminen sanoo.

Koulujen sulkeminen tehoton toimi

THL katsoo, että lapsia koskevia rajoituksia tulisi ottaa käyttöön vasta viimesijaisena keinona.

Laajasti levitessään omikronvariantti aiheuttaa tartuntoja merkittävän paljon myös lapsilla ja nuorilla. Lasten tartunnat ovat kuitenkin valtaosin vähäoireisia tai oireettomia.

”Sillä, että lasten ja nuorten kontakteja vähennettäisiin esimerkiksi koulusuluilla tai lomien pidentämisellä, ei ole merkittävää vaikutusta epidemian kulkuun. Suurin merkitys on sillä, mitä sosiaalisesti aktiiviset aikuiset tekevät”, THL arvioi. 

 

THL:n lausunto hätäjarrumekanismin käyttöönotosta

 

Lisätiedot:

Mika Salminen
johtaja
THL
mika.salminen(at)thl.fi
 

Infektiotaudit ja rokotukset Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto koronavirus - thlfi mika.salminen - thlfi