THL:n uusi verkkokoulutus lisää ammattilaisten tietoutta kunniaan liittyvästä väkivallasta

Julkaisuajankohta 9.5.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut verkkokoulutuksen kunniaan liittyvästä väkivallasta. Kunniaan liittyvä väkivalta -verkkokoulutus on suunnattu ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus-, kasvatus- ja turvallisuusalan ammattilaisille ja opiskelijoille.

Verkkokoulutus on THL:n lähisuhdeväkivaltaa käsittelevän Puutu Väkivaltaan -verkkokoulun uusi osio, joka kehittää ymmärrystä kunniaan liittyvän väkivallan ilmiöstä ja auttaa tunnistamaan kunniaan liittyvän väkivallan eri muotoja.

Koulutus lisää ammattilaisten valmiuksia puuttua kunniaan liittyvään väkivaltaan, antaa tietoa ammattilaisten velvollisuuksista, lainsäädännöstä, ihmisoikeuksista ja väkivallan uhrien palveluista. Lisäksi koulutus antaa menetelmiä ja välineitä, joilla voi vahvistaa väkivallan ennaltaehkäisyä, moniammatillisuutta ja kulttuurisensitiivisyyttä.

Väkivaltaan puuttuminen on ammattilaisen velvollisuus

Väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen on ammattilaisten velvollisuus, joka vaatii ammattitaitoa.  Puutu väkivaltaan -verkkokoulu antaa laajan perehdytyksen aiheeseen ja lisää tietämystä lähisuhdeväkivallan ilmiöstä. Verkkokoulu haastaa ammattilaisia pohtimaan omaa suhdettaan väkivaltaan, lisää heidän kykyään tunnistaa väkivaltaa sekä antaa menetelmiä ja välineitä puuttua siihen. 

Verkkokoulu tuo myös esiin moniammatillisuuden merkityksen lähisuhdeväkivaltaan puuttumisessa. Verkkokoulu sopii erityisen hyvin moniammatillisten tiimien ja työyhteisöjen täydennyskoulutukseksi sekä osaksi oppilaitosten opintokokonaisuuksia, mutta sen voi suorittaa myös itseopiskellen.

”Uusi, juuri julkaistu kunniaan liittyvän väkivallan verkkokoulutus sopii erinomaisesti osaksi Puutu väkivaltaan -verkkokoulua. Se syventää tietämystä tärkeästä ilmiöstä, jota on käsitelty vain lyhyesti alkuperäisessä verkkokoulussa. Tavoitteena on vastata Istanbulin sopimuksen mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon, poliisin ja muiden ammattilaisten osaamisen edistämisestä kunniaan liittyvässä väkivallassa”, toteaa kehittämispäällikkö Martta October THL:stä.

Kunniaan liittyvän väkivallan verkkokoulutus sisältää neljä osiota: 

  • kunniaan liittyvä väkivalta ilmiönä 
  • kunniaan liittyvän väkivallan muodot 
  • ammattilaisen vastuu ja yhteistyö 
  • asiakkaan kohtaaminen. 

Koulutus voidaan suorittaa ryhmässä tai yksin. Verkkokoulua tähän mennessä testanneiden kommentit ovat olleet myönteisiä. 

"Kunniaan liittyvä väkivalta -verkkokoulutus on kattava tietopaketti. Koulutuksen osiot ovat selkeät ja tehtävät laittoivat pohtimaan. Videot auttavat ymmärtämään ilmiötä vielä paremmin”, kertoo verkkokoulutuksen nimetön testikäyttäjä.

Verkkokoulu on maksuton

Puutu väkivaltaan -verkkokoulu on kaikille maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen. Koko verkkokoulun suorittamiseen on hyvä varata 6–8 tuntia. Verkkokoulun voi suorittaa myös osissa, jolloin Kunniaan liittyvän väkivallan osion suorittamiseen menee noin 1–2 tuntia. Koulutuksen suorittamisesta voi halutessaan tulostaa todistuksen. 

Puutu väkivaltaan verkkokoulu on tuotettu THL:n, Poliisiammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä EU-rahoitteisessa EPRAS-hankkeessa, ja se on julkaistu vuonna 2019. Kunniaan liittyvä väkivalta -verkkokoulutus on tuotettu erillään, ja sen toteutuksesta on vastannut THL. 

Tutustu verkkokouluun:

Puutu väkivaltaan – verkkokoulutus

Lisätietoja:

Lisätietoa Puutu väkivaltaan -verkkokoulun levittämisestä ja koulutuksista

Anu Karhinen-Soppi
erikoissuunnittelija
0295247160
[email protected]

Lisätietoa Kunniaan liittyvä väkivalta -verkkokoulutuksesta

Anneli Weiste
asiantuntija
0295248374
[email protected]

Mimmi Koukkula
erityisasiantuntija
0295247554
[email protected]

Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Väkivalta kunniaan liittyvä väkivalta - thlfi verkkokoulu - thlfi verkkokoulutus - thlfi väkivalta - thlfi