THL on julkaissut oppaan olosuhteiden selvitykseen lapsen huoltajuutta koskevissa asioissa

Julkaisuajankohta 25.1.2022

THL:n nimeämä asiantuntijaryhmä on laatinut kuntien sosiaalilautakunnille oppaan, jossa on ohjeita lapsenhuoltolain mukaisen selvityksen tekemiseen tuomioistuimelle. Selvitystä voi pyytää tuomioistuin. Sen tarkoituksena on antaa tuomioistuimelle tietoja perheen tilanteesta, lapsen elinolosuhteista ja muista asian ratkaisemiseen vaikuttavista seikoista. Vuonna 2020 selvityksiä tehtiin yhteensä 1 181.

”Valtaosa eroavista ja erossa asuvista vanhemmista kykenee sopimaan keskenään lastensa huollosta ja tapaamisoikeudesta. Sosiaalitoimistossa ja tuomioistuimissa on eroa ja sovittelua koskevia palveluja niille vanhemmille, jotka eivät pääse sopimukseen. Pieni osa vanhempien välisistä konflikteista on niin hankalia, että lapsen asiat ratkaistaan lopulta oikeudenkäynnissä”, sanoo erityisasiantuntija Jaana Tervo THL:stä.

Eduskunta hyväksyi lapsenhuoltolain uudistuksen vuonna 2019. Samalla se edellytti, että tuomioistuinkäsittelyä varten laadittavan olosuhdeselvityksen tekemiseen annetaan valtakunnallista ohjeistusta ja koulutusta. Edellinen selvitystyötä koskeva ohjeistus on vuodelta 2001.

Vastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille

Opas toimitetaan sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfona Suomen kuntien sosiaalilautakunnille. Ensi vuoden alussa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Tämä luo mahdollisuuden tukea myös selvitystyön moniammatillisuutta hyvinvointialueen rakenteilla.

”Oppaan tarkoituksena on ohjeistaa selvitysten tekemistä ja tukea niiden laadun kehittämistä. Työryhmässämme oli edustettuna hyvin laaja-alaista osaamista, ja oppaaseen pyrittiin löytämään konkreettisia, näyttöön pohjautuvia työvälineitä selvitystyön tueksi. Oppaan tavoitteena on rakentaa siltaa tulevaisuuden palvelurakenteisiin, joissa moniammatillinen yhteistyö olisi nykyistä saumattomampaa”, kertoo työryhmän puheenjohtajana toiminut kehittämispäällikkö Martta October THL:stä. 

Taustalla tutkittu tieto ja kokemukset maailmalta

Työn taustaksi asiantuntijaryhmä kävi läpi kansainvälistä tutkimustietoa sekä selvitti, millaisia kehittämistarpeita olosuhdeselvityksissä on Suomessa. Oppaaseen on otettu mukaan tieteenalojen työtapoja ja -välineitä, joita voidaan soveltuvin osin käyttää selvitystyön tukena sosiaalialan keinojen ohella. Tällaisia ovat esimerkiksi tutkimukseen perustuvat ehdotukset siitä, miten lapsen haastattelu voidaan tehdä lapsilähtöisesti ja luotettavasti.

”Olosuhdeselvitykset sisältävät usein monia vaativia ja monisyisiä kysymyksiä. Niissä eri osapuolten näkemykset ja kerätty tieto täytyy osata huomioida tavalla, joka maksimoi lapsen hyvinvointia. Yksi peruspilareista ohjeistusta laatiessa on ollut suositusten luominen parhaaseen tutkittuun tietoon ja niin kotimaiseen kuin kansainväliseen kokemukseen perustuen”, kuvaa työryhmän oikeuspsykologian asiantuntijana toiminut psykologi Tom Pakkanen HUS:sta. 

Viime vuosikymmeninä myös tutkimustieto lasten kokeman väkivallan ja vanhempien väliselle väkivallalle altistumisen haitoista on lisääntynyt. Tästä syystä sekä kansainvälisten ihmisoikeuselinten suosituksista johtuen opas sisältää ohjeistusta myös väkivallan huomioimiseen osana selvitystyötä.

Keskeistä lapsen edun toteutuminen 

Erotilanne saattaa aiheuttaa lapselle huolta ja epävarmuutta. Koti voi muuttua, ystävyyssuhteet katketa, koulu vaihtua ja yhteydenpito toiseen vanhempaan voi vaikeutua.

”Lapsen kannalta erityisesti pitkään jatkunut ja riitaisa erotilanne on vaikea. Siksi sosiaalilautakunnan selvitystyössä on jokaisen lapsen kohdalla punnittava huolellisesti hänen etuaan häntä aidosti ja reflektiivisesti kuunnellen”, October sanoo.

Lapsia koskevissa sosiaaliviranomaisten ja tuomioistuinten menettelyissä ja ratkaisuissa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Sosiaalilautakunnan selvityksen tarkoitus on antaa tuomioistuimelle sen tarvitsemia tietoja lapsen edun arvioimiseksi. Siksi selvitystyötä koskevassa oppaassa annetaan myös ohjeita ja keinoja lapsen osallisuuden vahvistamiseen. Lisäksi se tarjoaa keinoja eri ikäisten lasten mielipiteen mahdollisimman hienovaraiseen selvittämiseen.

Lisätietoja: 

Opas lapsenhuoltolain mukaisen sosiaalilautakunnan selvityksen laatimiseksi

Martta October
kehittämispäällikkö, työryhmän puheenjohtaja
THL
puh. 029 524 7710
[email protected] 

Jaana Tervo
erityisasiantuntija, työryhmän asiantuntijasihteeri
THL
puh. 029 524 8111
[email protected]

Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Väkivalta perheet - thlfi sosiaalihuolto - thlfi sovittelu - thlfi