THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta

Julkaisuajankohta 2.12.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Nyt tehosterokote voitaisiin antaa jo hieman nopeammin. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Iäkkäiden ja riskiryhmäläisten kolmannet annokset prioriteettina

”Suosituksen perusteena on koronavirusinfektioiden määrän vähentäminen ja tartuntojen leviämisen estäminen. Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja parantaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

”Alueellisesti on huolehdittava, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saisi myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia”, Nohynek jatkaa.

THL:n suositus on linjassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) 24.11.2021 antaman suosituksen kanssa. Sen mukaan maiden tulisi harkita toisen rokoteannoksen antamista yli 18-vuotiaille 6 kuukautta toisesta rokoteannoksesta. 

Kaikkein tärkeintä on hakea ensimmäinen ja toinen rokoteannos

Koronatartuntojen ja vakavien tautitapausten ehkäisemiseksi on edelleen kaikkein tärkeintä, että ihmiset ottaisivat ensimmäiset kaksi koronarokoteannosta.

Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli vaikuttaa rokotussuojan syntymiseen. Pidempi annosväli synnyttää paremmat vasta-ainepitoisuudet, jotka myös säilyvät pidempään korkeammalla tasolla.

”Koska kaksi koronarokotetta ei täysin estä tartuntoja, kolmansilla annoksilla saadaan edelleen ehkäistyä tartuntojen leviämistä myös nuoremmissa ikäryhmissä. Ensiarvoisen tärkeää kuitenkin on, että kaikki, joilla ei vielä ole vielä ensimmäistä tai toista rokoteannosta, hakisivat rokotteensa”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

”Koronarokotteita on saatu ja saadaan tulevilla toimituksilla tarpeeksi, jotta kaikille saadaan rokotteet suositellulla aikavälillä. Comirnaty-rokotteen lisäksi kolmansiin annoksiin käytetään Modernan Spikevax-rokotetta kaikille muille paitsi alle 30-vuotiaille miehille”, Kontio jatkaa. 

THL on ohjeistanut käytettäväksi kolmansiin annoksiin ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toiselle annokselle. Rokotteiden riittävyyden takaamiseksi ohjeistukseen joudutaan kuitenkin tekemään muutos, jolloin osa Comirnaty-rokotteen toisena annoksena saaneista saavat Spikevax-rokotteen kolmannella rokotuskerralla.

Tutkimuksissa Spikevax-rokotteen teho on ollut vähintään yhtä hyvä kuin Comirnaty-rokotteella. Joissain tutkimuksissa Spikevax on ollut jopa Comirnatya tehokkaampi.
 
Maailmalta kertyneen kokemuksen perusteella Comirnaty- ja Spikevax-rokotteiden ristiinkäyttö on ollut turvallista ja suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin vain yhtä rokotevalmistetta saaneilla. Odotetusta poikkeavia vakavia haittavaikutuksia ei ole havaittu, kun rokotussarjaa on jatkettu toisella valmisteella.

Lisätietoja

Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
[email protected]
 
Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronarokote - thlfi koronavirus - thlfi rokotukset - thlfi