THL valitsi Software Pointin LabVantage-järjestelmän palvelemaan laboratorioidensa tiedonhallintaa

Julkaisuajankohta 2.5.2022

THL on tehnyt hankintapäätöksen laboratorioiden tietojärjestelmien uusimisesta. Kilpailutuksen tuloksena on päätetty hankkia Software Pointin LabVantage-järjestelmä. 

Hankinnan arvo on 4,7 milj. euroa. Sopimus on nelivuotinen puitesopimus.

Hankittavalla järjestelmällä korvataan THL:ssa useita eri järjestelmiä, jotka ovat elinkaarensa lopussa. Laboratoriotietojärjestelmältä on edellytetty käyttäjäystävällisyyttä, laboratorioprosessien tukemista, toimintavarmuutta ja pitkää teknistä elinkaarta sekä järjestelmän kehittymistä muuttuvissa tarpeissa.

Tietojärjestelmän käyttöönotto etenee vaiheittain ja sen on suunniteltu valmistuvan vuoteen 2025 mennessä. Laboratoriotietojärjestelmän uudistaminen koskee ensivaiheessa bakteriologian, virologian ja immunologian laboratorioita sekä näytehallintaa.

Hankinnalla vaikutetaan laboratoriotietojen laadukkaaseen tiedonkulkuun
Järjestelmä tukee THL:n laboratorioiden yhteisiä toimintatapoja ja vähentää käsintehtävää työtä. Asiakaslähtöisyys lisääntyy, sillä sähköinen tiedonsiirto nopeuttaa laboratoriovastauksien toimittamista asiakkaille. Uudistus hyödyttää erityisesti kliinisiä laboratorioita, jotka välittävät tiedot THL:n ja sairaanhoitopiirien tietojärjestelmien välillä.

Uuden järjestelmän avulla tietoa voidaan myös jalostaa tartuntatautien seurannan tarpeisiin. Lisäksi THL:n on mahdollista kerätä nykyistä laajemmin seuranta- ja tutkimustietoa väestön terveydestä.

THL tukee terveydenhuollon laboratorioita ja tutkimustoimintaa Suomessa
THL:n tehtävänä on hoitaa viranomaistehtäviä sekä useita valtakunnallisesti keskitettyjä laboratoriotoimintoja. Esimerkiksi koronavirusten sekvensointitutkimukset, laajojen ruokamyrkytysepidemioiden selvittäminen tai sairaalabakteerien tutkimus kuuluvat THL:n laboratorioiden tehtäviin. 

THL:n laboratorioissa käsitellään vuodessa noin 150 000 näytettä, ja niistä tehdään noin 300 000 määritystä. Pitkäaikaissäilytyksessä näytteitä on 3,5 miljoonaa.

Lisätietoa hankinnasta sekä laboratorioiden tietojärjestelmien kehittämisestä:

Digitaaliset palvelut, THL:n LIMS-hankinta:
Heidi Haapoja
projektipäällikkö
p. 029 524 7447
[email protected]

Mikrobiologia:
Outi Nyholm
erikoistutkija
p. 029 524 8880
[email protected]

Näytehallinta:
Anita Nieminen
näytehallintapäällikkö
p. 029 524 6568
[email protected]

Digitaaliset palvelut:
Heikki Pakkala
IT-palvelupäällikkö
p. 029 524 8593
[email protected]

Pääsivusto Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla pääuutinen - thlfi