Turvakotien asiakasmäärä kääntyi nousuun kahden laskuvuoden jälkeen, yhä suurempi osa asiakkaista tulee turvakotiin ilman lapsia

Julkaisuajankohta 29.5.2023

Turvakotien asiakasmäärä kääntyi vuonna 2022 nousuun. THL:n tuoreiden tilastojen mukaan nousua oli vuoteen 2021 verrattuna neljä prosenttia. Sekä aikuisten asiakkaiden että lasten määrä nousi. Etenkin ilman lapsia turvakotiin tulleiden asiakasmäärä oli kasvussa.

Koronavuodet pysäyttivät väliaikaisesti turvakotien asiakasmäärän kasvun

Turvakodeissa oli asiakkaita vuonna 2022 yhteensä reilut 5 000, joista 57 prosenttia oli aikuisia ja 43 prosenttia lapsia. Aikuisista naisia oli 91 ja miehiä 9 prosenttia. Asumisvuorokausia turvakodeissa kertyi yhteensä hieman vajaat 90 000, mikä oli noin 5 000 enemmän kuin vuonna 2021.

Ennen koronapandemiaa turvakotien asiakasmäärät kasvoivat joka vuosi vuodesta 2015 lähtien. Korona katkaisi trendin, ja turvakotien asiakasmäärät laskivat vuosina 2020 ja 2021.

”Turvakotien asiakasmäärä ei kieli pelkästään siitä, että tarve palvelulle olisi kasvanut. Turvakotipalvelujen saatavuus on viime vuosina merkittävästi parantunut, kun turvakotipaikkojen määrää on Suomessa lisätty. Näin ollen useampi apua tarvinnut on sitä nyt myös saanut”, kertoo THL:n turvakotipalvelujen kehittämispäällikkö Suvi Nipuli.

Kuvio 1. Turvakotien asiakasmäärät 2017–2022. 

 

Aikuisista yli puolet tulee turvakotiin ilman lapsia

Turvakotiin yksin ilman lapsia tulevien aikuisten määrä jatkoi jo aiemmin alkanutta nousua viime vuonna, jolloin ensimmäistä kertaa turvakotiin tulevista aikuisista yli puolet tuli ilman lapsia.

Turvakotilaki tuli Suomessa voimaan 2015, minkä jälkeen lähisuhdeväkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokeva ei ole tarvinnut erillistä lähetettä päästäkseen palveluun. Turvakotipalveluihin ovat oikeutettuja kaikki palvelua tarvitsevat, riippumatta esimerkiksi siitä, onko henkilöllä lapsia vai ei. 

”Ennen turvakotilakia maksusitoumuksia turvakotipalveluihin saivat lähinnä lapsiperheet. Vuosi vuodelta tieto siitä, että turvakodit palvelevat kaikkia yhdenvertaisesti, tavoittaa ammattilaiset ja väestön yhä paremmin. Palvelu on turvakotilain voimaantulon jälkeen ollut paremmin saavutettavissa kaikille asiakasryhmille”, Nipuli toteaa.

Kuvio 2. Ilman lapsia turvakotiin tulleet aikuisasiakkaat 2016–2022.

 

Turvakotien perhepaikkoja on Suomessa jo 230

Vuoden 2022 lopussa Suomessa toimi yhteensä 29 turvakotia, joissa oli perhepaikkoja yhteensä 228 perheelle tai yksin tulevalle asiakkaalle. Turvakotien määrää on viime vuosina pystytty lisäämään merkittävästi. Tällä hetkellä perhepaikkoja on Suomessa 230.

Turvakoti ei tarjoa ainoastaan väliaikaista turvaa, vaan myös aktiivisia toimia lähisuhdeväkivallan katkaisemiseksi. Tavoitteena on, että yhä useampi aikuinen ja lapsi voisivat turvakotijakson jälkeen jatkaa elämäänsä ilman väkivaltaa tai sen uhkaa.

Turvakotipalvelut ovat valtion rahoittamia laissa määriteltyjä erityispalveluita lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla eläville. Lähisuhdeväkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokeva ei tarvitse erillistä lähetettä päästäkseen turvakotiin, mutta noin puolet asiakkaista tulee turvakotiin muiden palveluiden ohjaamina.

Lisätietoja

Turvakotitilastot 2022

Turvakodit (thl.fi)

Nollalinja. fi – apua lähisuhdeväkivaltaan (nollalinja.fi)

Suvi Nipuli
turvakotipalvelujen kehittämispäällikkö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
[email protected] 

Pääsivusto Väkivalta tilastouutinen - thlfi