Yhä useampi vanhuspalveluyksikkö ylittää jo lakisääteisen henkilöstömitoituksen – palvelujen rakenne kuitenkin nopean muutoksen tarpeessa

Julkaisuajankohta 26.9.2023

Vanhuspalvelujen toimintayksiköistä 89 prosenttia ylsi lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa 2023, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatiedoista. Vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus 0,65 työntekijää asiakasta kohden tuli voimaan 1.4.2023. 

Henkilöstömitoitus on merkittävästi noussut toimintayksiköissä kahden ja puolen vuoden aikana. Nyt moni yksikkö (40 %) ylittää jo 0,7 mitoituksen.

Pylväsgraafissa on kuvattu ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitusta vuosina 2020–2023. Pääkohdat on kerrottu sivun tekstissä.

Ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden henkilöstömitoitus vuosina 2020–2023. Lakisääteinen henkilöstömitoituksen nousu tapahtunut asteittain. Vuonna 2020 se oli 0,5 ja vuonna 2021 vähintään 0,55 ja vuonna 2022 vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Vuoden 2023 huhtikuusta lähtien mitoitus oli 0,65 työntekijää asiakasta kohti. 

”Toukokuun seurannassa joka kymmenes toimintayksikkö ei saavuttanut lakisääteistä henkilöstömitoitusta.  Näistä kuitenkin valtaosa on jo hyvin lähellä lakisääteistä mitoitusta ja ne ovat saavuttaneet vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden”, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

THL seuraa lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista puolivuosittain erilliskyselyllä. Seurannassa yksiköt tallentavat itse työtuntitietonsa ja asiakasmäärän THL:n tietokantaan. Yksiköt vastaavat annettujen tietojen oikeellisuudesta. THL laskee tallennetuista työaikatiedoista mitoituksen vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla kaikille toimintayksiköille. 

Palveluja tarvitsevien määrät kasvavat voimakkaasti 

THL:n vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen seurannan mukaan iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli toukokuussa 2023 keskimäärin 51 500 asiakasta. Tieto kerättiin erilliskyselyllä 1798 toimintayksiköstä. Seurannan perusteella asiakasmäärät ovat pysyneet samana vuodesta 2021. 

Palveluja tarvitsevat ikäluokat ovat kuitenkin voimakkaasti suurenemassa. THL ennakoi väestöennusteen perusteella, että vuonna 2027 ympärivuorokautiseen hoitoon tarvitaan noin 10 000 paikkaa lisää, jos palvelurakennetta ei muuteta. Myös kotihoidon asiakasmäärät kasvavat voimakkaasti. 

”Palvelutarpeet kasvavat niin nopeasti, että henkilöstön saatavuus ei riitä tarvittaviin palveluihin, mikäli palvelurakennetta ei muuteta ripeillä toimilla, esimerkiksi yhteisöllistä asumista lisäämällä ja panostamalla varhaisen vaiheen tukipalveluihin. Hyvinvointialueiden on välttämätöntä muuttaa iäkkäiden palvelujen rakennetta, jotta tarvittavat palvelut saadaan tuotettua”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

”Hyvinvointialueiden on seurattava ikääntyneiden palveluiden kehittymistä erittäin tarkasti, jotta iäkkäitä ei jää palvelujen ulkopuolelle ja palvelujen saatavuus pystytään varmistamaan”, Kehusmaa toteaa. 

Lisätietoa

Vanhuspalvelujen tila -seurannan tulokset

Lakisääteisen mitoituksen alittaneiden toimintayksiköiden lista (pdf 376 kt)

Toteutunut henkilöstömitoitus -tietokanta

Vanhuspalvelujen tila -seuranta

Yhteystiedot

Hanna Alastalo
johtava tutkija
THL
puh. 029 524 8609
[email protected]

Sari Kehusmaa
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 7914
[email protected]

Ikääntyminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen pääuutinen - thlfi