Hyppää sisältöön
Yhteystiedot ⁄ Medialle
  • Valitse kieli Suomi
  • Välj språket Svenska
  • Select language English
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Yhteystiedot ⁄ Medialle
  • Ajankohtaista
    Ajankohtaista
    • Tiedotteet ja uutiset
    • Blogit
    • Sosiaalinen media
    • Podcastit
    • Kampanjat
    • Medialle
    • Tapahtumat
    • Uutiskirjeet
    • Lausunnot ja kuulemiset
    • Yleistiedoksiannot
  • Aiheet
    Aiheet
    • Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
    • Elintavat ja ravitsemus
    • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
    • Ikääntyminen
    • Infektiotaudit ja rokotukset
    • Kansantaudit
    • Lapset, nuoret ja perheet
    • Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
    • Mielenterveys
    • Sote-palvelujen johtaminen
    • Sukupuolten tasa-arvo
    • Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
    • Toimintakyky
    • Väkivalta
    • Ympäristöterveys
  • Palvelut ja asiointi
    Palvelut ja asiointi
    • Kaikki palvelut A-Ö
    • Analyysi- ja tutkimuspalvelut
    • Apu- ja määrärahat
    • Kirjaamo ja arkisto
    • Valtion sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelut
    • Luvat
    • Neuvontapalvelut terveydenhuollon ammattilaisille
    • Tiedonhaku- ja kirjastopalvelut
    • Verkkokoulut
  • Tutkimus ja kehittäminen
    Tutkimus ja kehittäminen
    • Tutkimustoiminta THL:ssä
    • Tutkimukset ja hankkeet
    • Ohjelmat
    • Tutkimusprofessorit
    • THL Biopankki
    • Tutkimusuutiset
    • Tutkimusetiikka
  • Tilastot ja data
    Tilastot ja data
    • Tilastot aiheittain
    • Aineistot ja palvelut
    • Tilastojen julkaisukalenteri
    • Ohjeet tietojen toimittamiseen
  • Julkaisut
    Julkaisut
    • Julkaisujen myynti
    • Julkaisusarjat
    • THL:n julkaisuluettelo
    • Julkaisuarkisto Julkari
    • Käsikirjat
  • THL
    THL
    • Tietoa meistä
    • Organisaatio
    • Työnhakijalle
    • Kansainvälinen toiminta
    • Tietosuoja
    • Tietoa sivustosta
    • Yhteystiedot
Tutkimus ja kehittäminen
  • THL
  • fi
  • Tutkimus ja kehittäminen
  • Tutkimukset ja hankkeet
  • FinRavinto-tutkimus
  • Tutkimuksen tuloksia
  • Infograafeja
  • Tutkimus ja kehittäminen
  • Tutkimukset ja hankkeet
  • FinRavinto-tutkimus
  • Tutkimuksen tuloksia
  • Infograafeja

Infograafeja

Milloin suomalaiset syövät? Kuviosta käy ilmi ruoasta ja juomista saadun energian jakautuminen päivän mittaan. Miesten energiansaanti on suurinta perjantaisin ja naisten lauantaisin.

Eväillä on väliä: Kuviosta käy ilmi, että suuri osa työssäkäyvistä syö lounaalla eväitä. Työpäivinä eväitä syö naisista 38 % ja miehistä 25 %.

Valtaosa miehistä syö liikaa punaista ja prosessoitua lihaa. Suosituksen (500 g/viikko) ylittävien osuus on miehistä 79 % ja naisista 26 %.

Harva suomalainen syö riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suosituksen (500 g/vrk) ylittää 14 % miehistä ja 22 % naisista.

D-vitamiinin saanti ruoasta on lähes kaksinkertaistunut 10 vuodessa. 14 % miehistä ja 30 % naisista saa silti ruoasta liian vähän D-vitamiinia. Kun ravintolisät ja ruoka otetaan huomioon, 7 % miehistä ja naisista saa liian vähän D-vitamiinia.

Energiaravintoaineiden laadulla ja määrällä on väliä. 95 % väestöstä saa liikaa tyydyttyneitä rasvahappoja ja 35 % liikaa rasvaa. 70 % väestöstä puolestaan saa liian vähän hiilihydraatteja ja 70 % liian vähän kuituja.

Osa aikuisista saa ruoasta liian vähän vitamiineja. Vähintään neljäsosa väestöstä saa ruoasta liian vähän folaattia ja tiamiinia. Viidesosa miehistä saa ruoasta liian vähän C- ja A-vitamiinia sekä riboflaviinia eli B2-vitamiinia.

Kuviosta käy ilmi, että suomalaiset miehet saavat ravinnostaan täysjyvää 63 g päivässä ja naiset 47 g päivässä.

Kuviosta käy ilmi, että lähes kaikki aikuiset käyttävät täysjyväviljaa: miehistä 97 ja naisista 96 prosenttia.

Kuviossa on esitetty täysjyvän lähteet ruokavaliossa. Täysjyvää saadaan eniten ruisleivästä, puuroista ja sekaleivistä.

Päivitetty: Thu Dec 07 11:56:06 EET 2023

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä | Jaa sähköpostitse
  • THL
  • fi
  • Tutkimus ja kehittäminen
  • Tutkimukset ja hankkeet
  • FinRavinto-tutkimus
  • Tutkimuksen tuloksia
  • Infograafeja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Facebook
Instagram
Linkedin
YouTube
Blogit
  • Ajankohtaista

  • Tiedotteet ja uutiset
  • Blogit
  • Sosiaalinen media
  • Podcastit
  • Kampanjat
  • Medialle
  • Tapahtumat
  • Uutiskirjeet
  • Lausunnot ja kuulemiset
  • Yleistiedoksiannot
  • Aiheet

  • Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet
  • Elintavat ja ravitsemus
  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen
  • Ikääntyminen
  • Infektiotaudit ja rokotukset
  • Kansantaudit
  • Lapset, nuoret ja perheet
  • Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus
  • Mielenterveys
  • Sote-palvelujen johtaminen
  • Sukupuolten tasa-arvo
  • Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla
  • Toimintakyky
  • Väkivalta
  • Ympäristöterveys
  • Palvelut ja asiointi

  • Kaikki palvelut A-Ö
  • Analyysi- ja tutkimuspalvelut
  • Apu- ja määrärahat
  • Kirjaamo ja arkisto
  • Valtion sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalvelut
  • Luvat
  • Neuvontapalvelut terveydenhuollon ammattilaisille
  • Tiedonhaku- ja kirjastopalvelut
  • Verkkokoulut
  • Tutkimus ja kehittäminen

  • Tutkimustoiminta THL:ssä
  • Tutkimukset ja hankkeet
  • Ohjelmat
  • Tutkimusprofessorit
  • THL Biopankki
  • Tutkimusuutiset
  • Tutkimusetiikka
  • Tilastot ja data

  • Tilastot aiheittain
  • Aineistot ja palvelut
  • Tilastojen julkaisukalenteri
  • Ohjeet tietojen toimittamiseen
  • Julkaisut

  • Julkaisujen myynti
  • Julkaisusarjat
  • THL:n julkaisuluettelo
  • Julkaisuarkisto Julkari
  • Käsikirjat
  • THL

  • Tietoa meistä
  • Organisaatio
  • Työnhakijalle
  • Kansainvälinen toiminta
  • Tietosuoja
  • Tietoa sivustosta
  • Yhteystiedot
  • © THL 2025 — Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, PL 30, 00271 Helsinki
  • puhelin 029 524 6000
  • Palaute
  • Tietoa sivustosta
  • Saavutettavuusseloste
  • Yhteystiedot