Äidinkielen ja kulttuurin huomioiminen palveluissa on oleellista alkuperäiskansoihin kuuluville vammaisille ja muistisairaille henkilöille
Omalla äidinkielellä toimiminen ja kulttuuritaustan huomioiminen palveluissa ovat korostuneen tärkeitä alkuperäiskansoihin kuuluville vammaisille ja muistisairaille henkilöille. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa palvelutarpeen arvioiminen, oikean diagnoosin saaminen, kuntoutus ja hoito onnistuvat parhaiten, kun asiakkaan kieli ja kulttuuri otetaan huomioon.
Suomessa saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansa ja Suomessa puhutaan kolmea saamelaiskieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Omalla äidinkielellä asioiminen ei ole itsestäänselvyys saamelaisille. Esimerkiksi muistitestejä ei ole aina saatavilla saamen kielillä.
”Alkuperäiskansoihin kuuluville on tärkeää saada palveluja omaa kieltä ja kulttuuritaustaa kunnioittaen. Näiden merkitys korostuu, kun kognitiiviset taidot tai kielellinen ilmaisu tai ymmärtäminen on alentunut, kuten esimerkiksi muistisairauden edetessä. Oikean kuvan saamiseksi henkilön tilanteesta, on kognitiivisissa testeissä kysyttävä asioita henkilön äidinkielellä ja sopeutettava kysymykset kulttuurisesti ymmärrettävään muotoon”, sanoo THL:n asiantuntija Pia Pulkkinen.
Erilaisten palvelujen tarve vaihtelee elämän aikana, joten äidinkieli ja kulttuurisensitiivisyys on otettava huomioon kaikkia elämänvaiheita koskevissa palveluissa. Paitsi palvelurakenteessa, kielen ja kulttuurin merkitys on tärkeää huomioida myös hoito- ja asiakaspalvelutyötä tekevien koulutuksessa.
YK:n julistus alkuperäiskansojen oikeuksista suojelee ja edistää alkuperäiskansoihin kuuluvien yksilöiden perusoikeuksia, kuten oikeutta koskemattomuuteen, kieleen ja uskontoon.
Pohjoismainen webinaari 31.8.–1.9: Alkuperäiskansoihin kuuluvien vammaisten ja muistisairaiden henkilöiden oikeudet ja kulttuurisensitiiviset palvelut
Suomi toimii tänä vuonna Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajamaana. Vuoden aikana halutaan nostaa esiin alkuperäiskansoihin kuuluvien vammaisten ja muistisairaiden ihmisten oikeudet. Niihin sekä kieli- ja kulttuuriympäristön huomioon ottavien palvelujen tarjontaan keskitytään pohjoismaisessa webinaarissa 31.8.–1.9.2021.
Ohjelma ja ilmoittautuminen (englanniksi)
Indigenous peoples: language, culture, and life cycle (Pohjoismainen hyvinvointikeskus)
Webinaari on avoin kaikille aiheista kiinnostuneille ja maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua. Tilaisuus on englanninkielinen ja se tulkataan pohjoissaameksi.
Tilaisuutta koordinoi Pohjoismaisen hyvinvointikeskus. Järjestäjinä toimivat THL, sosiaali- ja terveysministeriö, Saamelaiskäräjät, Sámisoster, vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta (VANE) ja Ihmisoikeuskeskus.
Yhteystiedot
Päivi Nurmi-Koikkalainen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 7454
[email protected]
Pia Pulkkinen
asiantuntija
THL
puh. 029 524 7784
[email protected]