Apinarokkoepidemia yhä käynnissä maailmalla - Suomessa todettu neljä tartuntaa

Julkaisuajankohta 23.6.2022

Maapallo ja stetoskooppi.

Keväällä 2022 alkanut apinarokkoepidemia on edelleen käynnissä maailmalla, erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tänä vuonna tartuntoja on todettu sekä Afrikan maissa, joissa apinarokkoa esiintyy paikallisesti, että näiden maiden ulkopuolella. Muualla todetut tartunnat on todettu pääasiassa henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, missä apinarokkoa esiintyy.

Vuoden 2022 aikana apinarokkotartuntoja on todettu yhteensä yli 3 300 (23.6. mennessä). Eniten tapauksia on ollut Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Portugalissa, Kanadassa ja Ranskassa. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 42 eri maassa. Suomessa on todettu tänä vuonna yhteensä neljä apinarokkotartuntaa, jotka on kaikki saatu ulkomailla. 

Maailman terveysjärjestö WHO pitää kokouksen apinarokosta 23.6., jossa se pohtii taudin uudelleen nimeämistä ja lisätoimia epidemian pysäyttämiseksi. Kokouksessa harkitaan muun muassa taudin julistamista kansainväliseksi kansanterveysuhaksi.

Tauti leviää heikosti ja paranee yleensä itsestään

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Riski apinarokon leviämiseen laajemmin väestössä on pieni.

Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta WHO:n mukaan tartuntoja on ollut etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, sekä uusia tai useita eri kumppaneita. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.   

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.   

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja, ja ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse, ennen kuin hakeudut hoitoon.

Lisätiedot

Mikä on apinarokko? (THL)

Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6629
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto matkailuterveys - thlfi